Пропускане до съдържанието на страницата

Теодор Цветков ще преплува река Самара с подкрепата на Община Русе

четвъртък, 17 юни 2021

Общинският съвет прие единодушно предложението за финансова подкрепа на Теодор Цветков, който е предприел ново предизвикателство – да преплува река Самара в Русия. За да го подпомогне с необходимите финансови средства, общината ще осигури сключи договор за спонсорство с младия русенец.

Теодор Цветков израства, учи и тренира в Русе, и още от дете се посвещава на различни благотворителни каузи и инициативи.

Пътят на Доброто започва през 2017 г. с Фондация „Александър Русев“ на Илиян Русев – Скури, където Теодор подпомага цялостната дейност по водна рехабилитация на деца с умствени и физически увреждания.

Сред най-големите успехи на Теодор Цветков са преплуване на разстояние 10 км с една ръка, с което поставя рекорд на Гинес. Следва преплуване на 50 км с вързани крака - тогава Теодор прави 3000 дължини на басейна на Спортното училище в рамките на 16 часа – до момента не е регистрирано такова постижение. През 2019 г. той преплува в рамките на месец 32 български езера, разрешени от Министерството на Околната среда и водите. В края на същата година русенецът печели златен медал от Международното състезание по ледено плуване в Чехия, а през следващата 2020-а Теодор се връща с 2 трети места от Световното първенство по зимно плуване в Словения.

В началото на обявеното извънредно положение в страната миналата година Теодор и брат му близнак Валентин изразиха подкрепата си към медиците и хората на първа линия, борещи се с COVID-19, като изминаха 750 км в рамките на денонощие. Три месеца по-късно братята се включиха в още една благородна инициатива, този път на UNICEF България – Валентин измина 280 км с бягане, а Теодор преплува 220 км в езерото „Липник“.

Всички инициативи и каузи, в които Теодор Цветков е вземал участие, са с благотворителен характер. За всички тях той е търсил спонсори и начини да финансира своето участие. Според него добрите дела не могат да бъдат сравнявани и зад всяка кауза стои човешки живот. Цветков вярва, че Бог е с него и го пази всеки път, когато е във водата. Доказателство за това са и четирите пъти, когато е изваждал Богоявленския кръст от р. Дунав – през 2016 г., 2018 г., 2020 г. и 2021 г., а през 2018 г. – и от водите на р. Вардар в Македония.

Младият русенец мечтае да направи света по-добро място и се стреми да го покаже чрез делата си. Малко известен факт е, че Теодор Цветков е постигнал успехите си сам, без напътствията на треньори или учители.

Сега е моментът да почувства обществена подкрепа и признание за достойната си мисия.

Следващата цел на Теодор - река Самара, е дълга 181 км. Състезанието е на етапи и продължава 5 дни. Плуването започва на най-дългата крайбрежна алея в Европа, където участниците стартират на 100 мили (181 км). Всеки ден те плуват по реката разстоянието от 22 мили. Всяка вечер, след като приключат с плуването, състезателите остават на дивите острови в подножието на планините. Те се борят да приключат успешно това изпитание на човешките сили, сред непредсказуеми води, силни течения и метеорологични промени. Теодор се впуска в поредното си предизвикателство, за да подкрепи световната кауза срещу глобалното затопляне.

Той ще бъде придружен от брат си Валентин Цветков. Победителят в суровата надпревара ще получи медал и купа. За Теодор Цветков обаче по-важен от наградата е примерът, който се дава на подрастващото поколение и на всички, които не се отказват да следват мечтите си и да правят добро.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/