Пропускане до съдържанието на страницата

Уведомления - избори

четвъртък, 11 април 2019

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., Община Русе уведомява, че съгласно чл. 350, ал. 2 от Изборния кодекс (ИК) право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз, и не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани.

Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който желае да гласува на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, представя декларация по чл. 359 от ИК за вписване в избирателен списък. Декларацията е по образец, утвърден от ЦИК, и се представя в общинската администрация по адреса на пребиваване в Република България не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 15 май 2019 г. вкл.).

Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който вече веднъж е подал декларация при предходни избори за членове на Европейския парламент от Република България и е бил включен в избирателен списък част II, не подава нова декларация и се вписва служебно в избирателния списък при следващи избори за членове на Европейския парламент от Република България. Нова декларация се подава само при промяна на някое от декларираните обстоятелства.

В изборния ден избирателят, гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, удостоверява самоличността си пред секционната избирателна комисия с лична карта или паспорт и с удостоверение за пребиваване и се допуска до гласуване след вписване в избирателния списък на личния му номер, номера на личната му карта или паспорт и на номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, посочена в него. Преди гласуването избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал в същите избори за членове на Европейския парламент. Тази забрана за повторно гласуване произтича и от основен принцип, залегнал в чл. 9 от Акта от 1976 г. за избирането на членове на Европейския парламент чрез всеобщи преки избори, където е постановено, че никой не може да гласува повече от веднъж в изборите за членове на Европейския парламент.

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., Община Русе уведомява, че до 11 май 2019 г. (събота) вкл. избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват следва да заявяват желанието си в писмена форма чрез Заявление, като към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

На територията на всяко населено място се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на не по-малко от 10 избиратели, подали заявления.

Когато избирателят не е подал заявление в указания по-горе срок, може да гласува с подвижна избирателна кутия, ако заяви това не по-късно от 5 дни преди изборния ден (20 май 2019 г.) и при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна избирателна комисия.

Заявлението трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс по постоянния адрес или по настоящия адрес, когато е направено искане по чл. 36 ИК и лицето е вписано в избирателния списък по настоящия му адрес.

В заявлението се посочват имената на избирателя, ЕГН / личен номер, постоянният адрес / адрес на пребиваване или настоящият адрес, когато е направено искане за гласуване по настоящ адрес,  и се прилага копие от документ на ТЕЛК/НЕЛК.

Заявление  за вписване на избирател в списъците по настоящ адрес, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места се прави писмено в населеното място по настоящ адрес на лицето до 11 май 2019 г. включително.

Всеки избирател може да изиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на община Русе.

Заявлението  се подава най-късно 7 дни преди изборния ден – 18 май 2019 г.

Гражданите могат да подават заявления в  Зала 1 в сградата на общината на пл. „Свобода” № 6 всеки работен ден от 09.00 до 11,30 ч и от 13,30 до 17,00 ч.

Справки и информация по избирателни списъци – в Зала 1 и на тел. 082/881-612;  082/ 881-671 .

Електронните заявления за вписване в избирателен списък по настоящ адрес се подават по електронен път след идентификация с електронен подпис на http://www.grao.bg/elections/

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/