Пропускане до съдържанието на страницата

В Деня на будителите ще бъде връчена Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2023

вторник, 24 октомври 2023

На 1 ноември /сряда/ от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои връчването на Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2023. Официалната церемония се организира от Община Русе и ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала „Култура Русе“ и на фейсбук страницата на русенската телевизия TVN.

В тазгодишното издание на конкурса номинираните за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ са седем. Те са селектирани сред общо 43 постъпили предложения в този раздел. Творбите бяха оценявани от проф. д.н. Пламен Дойнов – литературен историк и критик, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, д-р Ина Божидарова – театрален критик, Емил Андреев – писател, номиниран за НЛН „Елиас Канети“ през 2007 г., доц. д-р Велислава Донева – Русенски университет  „Ангел Кънчев“,  проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общинския съвет.

Претенденти за престижната титла тази година са:

•        Бюрхан Керим – „Лавандулово момче“

•        Елена Алексиева – „Вулкан“

•        Иван Станков – „Късна смърт“

•        Костадин Костадинов – „Ловецът на пеперуди“

•        Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“

•        Йоанна Елми – „Направени от вина“

•        Ивайла Александрова – „Оловна тишина“

Селекционната комисия си запази правото да не излъчва номинации в раздел „Драматургия“.

Освен грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5 000 лева и бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова.

Водещ и сценарист на празничната церемония ще бъде Десислава Николова, а за тържествената атмосфера на събитието ще допринесат талантливите възпитаници на НУИ „Проф. Веселин  Стоянов“ - Вероника Илиева – пиано и Преслав Ламбев - цигулка.

Наградата е учредена през 2005 г. от Община Русе в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист. Тя се връчва на всеки 2 години в Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят посланията на хуманизма и космополитността, характерни за патрона на наградата.

Събитието е с вход свободен.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/