Пропускане до съдържанието на страницата

В Русе беше учредена организация за управление на най-големия туристически район в България

петък, 18 януари 2019

Днес, 18 януари 2019 г., в зала „Европа“ на Доходно здание в Русе, се състоя Учредително събрание на Организацията за управление на Дунавски туристически район (ОУДТР). В събранието взеха участие 28 учредители, в т.ч. 17 общини, 6 областни администрации, 3 туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и 1 професионална гимназия. Събранието беше председателствано от Кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, а Министерството на туризма беше представено от г-жа Венелина Червенкова, началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“, Дирекция „Туристическа политика“.

Г-н Пламен Стоилов откри Учредителното събрание, като посочи, че подготовката за създаването на организацията за управление на най-големия туристически район в България е отнела по-малко от шест месеца, което демонстрира по категоричен начин значимостта на туризма за социално-икономическото развитие на региона и за утвърждаването на споделена идентичност. Г-жа Венелина Червенкова поздрави всички учредители, като изтъкна желанието на Министерството на туризма да работи за балансирано развитие между Севера и Юга чрез стимулиране създаването на регионални туристически продукти и регионален маркетинг на дестинациите.

Учредителите приеха Устав на организацията, както и състав на органите за управление. За Председател на Управителния съвет на ОУДТР с гласовете на всички присъстващи беше избран г-н Стоилов. В Управителния съвет влизат още кметовете на общините Свищов, Силистра, Лом и Плевен, областният управител на Област Търговище, както и представители на Сдружение „Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в град Русе“ и Сдружение „Туристическо дружество Приста“. Участниците в Учредителното събрание посочиха Областния управител на Област Видин и ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“ за членове на Контролния съвет на организацията.

Избраният за Председател на Управителния съвет на новоучредената организация г-н Пламен Стоилов закри тържественото Учредително събрание, заявявайки, че дейността на Организацията за управление на Дунавски туристически район ще даде необходимия тласък за разгръщането на потенциала на региона и за превръщането му в разпознаваема туристическа дестинация.

ОУДТР е доброволно сдружение, създадено по Закона за туризма и в изпълнение на Концепцията за туристическо райониране на България. Дунавски туристически район се състои от 67 общини, което го прави най-голям сред всички девет, с общо 21% от територията на страната и 16% от населението. Основната специализация на района и неговите уникални, конкурентни предимства като туристическа дестинация са в областта на културния и круизния туризъм, а сред разширената специализация се причисляват още културно-исторически, речен, приключенски и еко, градски развлекателен и шопинг, винен и кулинарен, религиозен и поклоннически туризъм.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/