събота, 17 май 2025
В хотел „Дунав Плаза“ днес се проведе осмото издание на Международното кулинарно състезание „Като шеф готвачите“. Вкусната надпревара е част от XX издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и XVII Фестивал на туристическите забавления и анимации и се организира от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, Община Русе, ОП „Арт“ и Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града. Тази година в състезанието участваха 12 ученици от 7 русенски училища, както и обучаващи се млади готвачи от Румъния и Молдова.
„Благодаря на тези млади хора за смелостта да участват и да бъдат вдъхновени от храната, която носи история и е това, заради което туристите се завръщат. Вашата подготовка не оставя съмнение в никого от присъстващите, че вие сте бъдещите кулинарни звезди“, каза заместник-кметът Златомира Стефанова. Тя изказа специални благодарности към организаторите за желанието, с което всяка година надграждат състезанието. Златомира Стефанова връчи плакет на Община Русе на директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева, изказвайки благодарност за съвместната работа и продължаващото вече 19 години партньорство с Общината в провеждането на „Уикенд туризъм“.
Според регламента на състезанието участниците бяха разделени по двойки, като всеки отбор се състоеше от представител на русенско училище, партниращ си с ученик от Професионалната гимназия по туризъм, Румъния и Молдова. Те бяха оценявани от жури с председател шеф Светломир Петров – главен готвач на „Дунав Плаза“, шеф Момчил Кирилов – представител на „Фитнес шеф“ – Русе, и Християна Симеонова – учител по професионална подготовка в ПГТ „Иван П. Павлов“. Задачата на участниците бе да приготвят десерти.
На трето място бяха класирани Габриела Начева /СУ „Йордан Йовков“ и Иляйда Феим с тяхното „Spoon full” /“Пълна лъжица“/. Втори са Янимира Ранкова /СУЕЕ „Св. Константин – Кирил Философ“/ и Хаджиу Ирина с майсторски приготвения бутер тарт с крем от бял шоколад и плодово кули. Голямата награда спечелиха Виктор Пасев /СУПНЕ „Фридрих Шилер“/ и Иво Йонков. Те омагьосаха журито с интерпретация на мини Павлова с ягоди, малини и ванилов крем.
Наградата на Община Русе бе връчена от Златомира Стефанова на Огнян Иванов /СУ „Васил Левски“/ и Едис Вейсалов. Най-добрият десерт според Съюза на хотелиерите и ресторантьорите бе приготвен от Кирил Колев и Алина Габриела, които бяха наградени от председателката на организацията Мая Русанова.
Косенето на тревните площи продължава и през тази седмица
понеделник, 19 май 2025
Последни Новини
Община Русе набира членове за Обществения съвет по околна среда
четвъртък, 26 юни 2025
Деца от 3 детски градини показаха своите знания за безопасното движение…
четвъртък, 26 юни 2025
Започва процедура за избор на обществен посредник в община Русе
четвъртък, 26 юни 2025
Главният редактор на „Бряг Медиа груп" Маргарита Трифонова получава званието…
четвъртък, 26 юни 2025
Скаутска академия „Умения за живот“ стартира в Русе с акцент върху опазването…
четвъртък, 26 юни 2025
Започва кампания за преброяване на бездомните котки
четвъртък, 26 юни 2025
Община Русе и РТИК обединяват усилия за регистрацията на Индустриален…
четвъртък, 26 юни 2025
четвъртък, 26 юни 2025