Пропускане до съдържанието на страницата

Втория Международен младежки фолклорен фестивал „Северина” се проведе през уикенда

понеделник, 26 юни 2017

На български, румънски, арменски и молдовски танци се насладиха русенци в ранния предиобед на съботния ден. Поводът на гостуването им беше провеждането на Втория Международен младежки фолклорен фестивал „Северина”. Той се състоя в два дни - 23 и 24 юни.

Организатор на събитието беше Общински младежки дом-Русе в сътрудничество със сдружение „Вдъхновение“, с финансовата подкрепа на Община Русе, по програма „Култура“ в направление „Малки творчески проекти“. Във фестивала участие взеха девет състава, от които един румънски, един арменски и един молдовски танцов състав.

Домакини на фестивала бяха Фолклорно танцово студио „Зора” към ОМД с ръководител Мъгърдич Астхигян. На 23 юни фестивалът беше открит с танци на чуждестранните танцови състави като поздрав към всички русенци и гости на града. Въпреки жаркото слънце не липсваше ентусиазирана публика пред Община Русе, която да се наслади на фолклорните ритми. Същинската част на фестивала се състоя на следващия ден – 24 юни на открита сцена пред съдебната палата.

В концертната програма се включиха девет състава, като началото беше дадено от домакините. След тях на сцената се изявиха състави от Мартен, Щръклево, Тетово, София, Плевен, Букурещ, Румъния, гр. Тараклия, Молдова и арменски състав от Русе. Те представиха на публиката фолклорни обработки от съответния регион, от който идват. По-късно вечерта домакините и танцьорите от Румъния, Молдова, София и Плевен се включиха в дефилето на русенския карнавал, а след това показаха танцовите си умения на фолклорна сцена пред Община Русе.

Интересна среща на ръководителите на съставите се проведе рано сутринта в събота в младежкия дом. Всеки от тях представи танцовото си студио, споделиха опит и обсъдиха бъдещи съвместни проекти. Началото на фестивала беше дадено от домакините с „Русчуклийска празнична сюита”. Всеки един от съставите получи грамота и плакет за участие във фестивала.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/