Пропускане до съдържанието на страницата

За пръв път през Русе премина глобалната щафета „Пробег на мира“

събота, 09 юли 2022

Българската част на река Дунав бе обявена за „цвете на мира“

 

За първи път русенци имаха възможността да посрещнат международните бегачи от глобалната щафета „Пробег на мира“. Във финалните километри преди пристигането им на кея в дунавския град към тях се присъединиха и множество спортисти от местните клубове.

„Тази година пробегът започва на 27 май от извора на р. Дунав в Германия. Бягайки от страна в страна, предаваме факела на мира на хората, за да може всеки от тях да отправи своите собствени молитви и пожелания за един по-хармоничен, осъзнат и духовно извисен свят“, каза капитанът на международния отбор от бегачи Садананд Магии от Ирландия.

Тимът е съставен от близо 20 атлети, представители на Полша, Австрия, Румъния, Сърбия, Латвия, Германия, Хърватия, Украйна и България. В периода 2-9 юли те преминаха през повече от 35 населени места в родината, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново и ще продължат каузата си с бягане до Тутракан и Силистра.

„От сърце ви пожелавам мечтата ви за мир, която ви отвежда толкова далеч, постепенно да завладее всички народи по целия свят“, поздрави ги кметът Пенчо Милков.

Заедно с бегачите той откри на кея паметна плоча, която обявява българската част на р. Дунав за т.нар „цвете на мира“. Със своята красота и обединяваща сила, тя свързва десет европейски държави и вдъхновява хората да живеят в мир и разбирателство.

Песен на българо-английски пък отбеляза края на кратката церемония по определянето на „дърво на мира“, което се прави по традиция на всяко от местата, където отборът бива посрещнат.

Участниците в щафетата връчиха на кмета сертификат за признателност към всички русенци и наградиха с медал носителката на 30–годишния рекорд на дълъг скок Силвия Монева и областния координатор на гр. Русе към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова,

На спортния празник присъстваха зам.-кметът Магдалина Илиева, председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев, председателят на общинската комисия по младежта и спорта и общински съветник Елисавета Досева и координаторът на Пробега на Мира за България Андрей Стефанов.

Пробегът на мира е глобална щафета, създадена през 1987 г. от индийския философ, спортист, поет и радетел за мир – Шри Чинмой (1931-2007). Инициативата е подкрепяна от редица изтъкнати спортисти, обществени и културни дейци по света като Нелсън Мандела, Майка Тереза и Принцеса Даяна.

В момента тя обхваща над 150 страни от всички континенти, като бегачите пренасят по целия маршрут горящ факел – символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/