Пропускане до съдържанието на страницата

Заместник-кметът Наталия Кръстева връчи златна значка "Русе" на художника Ради Неделчев

четвъртък, 17 май 2018

Днес, в Художествена галерия – Русе, зам.-кметът по комунални дейности в Община Русе г-жа Наталия Кръстева връчи златна значка „Русе“ на художника Ради Неделчев по повод 80-тата му годишнина. Събитието се състоя по време на откриването на юбилейната изложба живопис на Неделчев.

Г-жа Кръстева връчи на Ради Неделчев и грамота, както и поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов. В адреса, градоначалникът изразява уважението си към таланта на художника и му благодари за приноса към развитието на културата и изкуството в град Русе. Ради Неделчев получи и поздравителни слова от двама скъпи свои приятели – художничката Василка Монева и поетът Стефан Цанев, както и подаръци от Художествена галерия – Русе.

Ради Неделчев е роден на 1 април 1938 г. в село Езерче, област Разград. Критиката го определя като безспорен наивист, работещ в областта на композицията и портрета.

Художникът получава признание още през 1971 г., когато на световна изложба на наивистите в гр. Морж, Швейцария, получава втора награда. Удостоен е с много български отличия и награди. От 1965 г. участва в изложби в Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Загреб, Атина, Монреал, Вашингтон и др. Автор е на самостоятелни изложби в Швейцария, Будапеща, Берлин, Париж.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/