Пропускане до съдържанието на страницата

Започва предаването на компостери в малките населени места

понеделник, 17 август 2020

Във вторник, 18 август, започва предаване на компостери  в малките населени места.

Безвъзмездното дарение на съдовете за растителни и хранителни отпадъци от Община Русе цели да покаже, че отпадъкът е ресурс, който може да бъде превърнат в полезен материал, какъвто е компостът. Така ще бъде предотвратено депонирането и изгарянето на растителен отпадък. От него ще бъде произведен почвен подобрител, създаващ условия за отглеждане на екологично чиста продукция.

Община Русе е закупила 320 компостера, които се съхраняват

в базата на ОП „Паркстрой“, и ще бъдат предадени поетапно. Кметовете на гр. Мартен, с. Сандрово, с. Николово, с. Хотанца, с. Просена, с. Тетово и с. Долно Абланово ще получат компостерите във вторник, 18 август. В сряда е предвидена доставката до селата Бъзън, Ястребово, Семерджиево, Ново село, Червена вода, Басарбово и кварталите Долапи, Средна кула, Образцов чифлик и ДЗС.

Кметовете на малките населени места имат ангажимента да раздадат компостерите, както и да разяснят на жителите метода на  компостиране.

Пилотният проект е насочен към живущите в малките населени места, тъй като там се генерират по-големи количества зелени маси.

Администрацията на Община Русе се надява с този пример да прикани русенци да проявяват инициативност и напомня, че домашното компостиране помага за опазването на околната среда.

 

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/