Пропускане до съдържанието на страницата

Златна значка "Русе" и званието "Почетен гражданин" получи носителят на технологичен "Оскар" Владимир Койлазов

петък, 23 юни 2017

Днес в Заседателна зала на Община Русе се състоя церемония по награждаване с почетни отличия на носителя на технологичен „Оскар“ русенец Владимир Койлазов. На събитието присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Общински съвет – Русе проф. Христо Белоев, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, председателят на постоянната комисия по образование и наука към ОбС-Русе Стоян Янев, председателите на групи в ОбС Иво Пазарджиев и Божидар Йотов, бащата на Владимир Койлазов – Никола Койлазов, гости на университета от Франция и преподаватели на Владимир от гимназията.

Г-н Стоилов заяви: „Нашият именит съгражданин Владимир Койлазов изпълва мен и всички русенци с чувство на гордост. Това е този млад човек, който искаме да виждаме в децата си – един отличник в живота с прекрасно бъдеще пред себе си.“ Проф. Белоев отправи своите пожелания за още много успехи, като сподели, че Решението на Общински съвет от 20-ти април 2017 г. за удостояването му като почетен гражданин е било прието единодушно.

Успелият русенец беше награден от г-н Стоилов със златна значка „Русе“ за високи постижения в областта на иновациите, значителен принос за развитието на киноиндустрията и по повод отличаването с технологичен „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“, за оригинална концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray. Владимир Койлазов  бе удостоен и със званието „Почетен гражданин на град Русе“ за значими постижения и принос към развитието на киноизкуството и съвременните технологии от проф. Белоев.

Владимир Койлазов не скри вълнението си от оказаното му внимание и уважение: „Горд съм, че получавам тези отличия в моя роден град, в който съм израснал и винаги, когато се връщам виждам, че се променя към по-добро. Благодаря за отличията, които за мен са и голяма отговорност. Надявам се занапред да има още много технологични постижения“.

Днес от 15 ч. Койлазов ще изнесе доклад в Русенския университет, по време на международната научна конференция „CompSysTech“.

 

* * *

Владимир Николов Койлазов е роден на 18.01.1978 г. в град Русе. Учи в ОУ „Олимпи Панов“ до 1991 г., когато е приет в подготвителен клас на АГ „Гео Милев“ – Русе.

През 1994 г. печели конкурс на фондация „Отворено общество“ и правото да участва в традиционните летни ученически курсове в САЩ. Завършва през 1996 г. с отличен успех Английската гимназия „Гео Милев“ – Русе в паралелка с френски и английски език.

В периода от 1996 г. до 2001 г. Владимир Койлазов учи компютърни науки във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“. На 11 февруари 2017 г. той, заедно с Петър Митев и тяхната софтуерна компания Chaos Group, са отличени с „Оскар“ за цялостен принос в категорията „Научни и инженерни технологии“ за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray. В началото софтуерът V-Ray е възприет основно от архитекти като идеалното средство за визуализация на проектите им, а впоследствие е предпочетен и от други индустрии – индустриален дизайн за автомобили, самолети и т.н. По-късно навлиза в киното. Софтуерът на компанията е използван в хитови продукции като „Господарка на злото“, „Капитан Америка 2“, „300: Възходът на една империя“, „Игра на тронове”, „Дедпул”, „Аватар“, „Доктор Стрейндж“ и много други.

За разлика от филмовите номинации за „Оскар“, които се връчват за постижения през изминалата година, наградата за „Научни и инженерни технологии“ е признание за утвърдени постижения в сферата на киното. Академията присъжда наградата на новатори, чиито изобретения допринасят значително за качествата на кинопродукциите. Софтуерният продукт V-Ray, разработен от Владимир Койлазов и Петър Митев, е определен като усъвършенстващ 3D визуализациите в киното. Технологията помага на творци и дизайнери да създадат фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност. Доказателство за успеха на технологията V-Ray е приложението и в над 150 игрални филма от 2002 г. досега.

Владимир Койлазов спечели призът за "Наука и/или технологично развитие" на конкурса за най-изявени млади личности в България за 2017 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/