Пропускане до съдържанието на страницата

110 години дипломатически отношения между България и Испания ще бъдат представени в изложба

четвъртък, 12 май 2022

110 години от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Испания ще бъдат показани в изложба, разположена във фоайето на Доходното здание. "Дипломация през сърцата на два народа" ще бъде открита на 16 май /понеделник/ в 12:30 ч. от кмета на Русе Пенчо Милков и посланика на Испания в България Н. Пр. Алехандро Мата.

Изложбата обхваща историята от откриването на съответните дипломатически легации и почетни консулства, подписването на търговско-икономически споразумения между страните до установяване на официални политически и дипломатически отношения. Включени са важни моменти, довели до трайните двустранни отношения, които се основат на взаимната принадлежност към европейските институции. Изложбата показва как социалните, човешки, културни и емоционални свързаности, датират още преди официалното установяване на приятелството между двете държави. Вижда се как литературата, езикът и другите изразни средства на писатели, художници, преводачи и преподаватели - български и испански - са послужили като проводник за взаимния интерес към историята и културата на двете страни.

Експозицията включва 25 снимки и  ще остане за разглеждане от посетители във фоайето на Доходното здание в продължение на две седмици.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/