Пропускане до съдържанието на страницата

112 събития, посетени от близо 98 000 души с подкрепата на Фондация "Русе-град на свободния дух" през 2017 година

сряда, 21 февруари 2018

Отчет за дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2017 година беше представен на пресконференция днес. На срещата с журналисти присъстваха д-р Страхил Карапчански – председател на Управителния съвет, членовете на Управителния съвет – г-жа Ирена Петрова и г-жа Мария Георгиева, председателят на УС на Фондация „Еконт“ Венцислава Николова, изпълнителният директор на Фондацията г-жа Елена Минкова и експерт „Програми и проекти“ г-жа Десислава Василева.

Д-р Карапчански представи по-важните акценти от работата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за 2017 година. Той отбеляза, че през изминалата година са осъществени 112 събития, посетени от 97 850 души. Фондацията е заложила на идеи, в чието реализиране са се включили 38 екипа. 3996 е броят на активни участници и 160 – на доброволците. Създадени бяха 284 творчески продукта и 122 партньорства.

Водени от убеждението, че най-добрите посланици на Русе са талантливите, знаещите и хората с новаторско мислене, в рамките на фонд „Лицата на Русе“ са подкрепени 80 местни таланти, сред които едно талантливо дете и четири творчески екипа от Община Русе.

Продължи реализирането на стартиралата през 2016 година  благотворителна кампания под мотото „Талант без граници“ в полза на обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе. За да може училището да реализира отговорната си мисия са необходими средства в размер на 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти.

За периода от 1 януари до 31 декември 2017 година по сметката на Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили 4 519 лв.  от общо 5 дарения. Две от тях, на стойност 1 070 лв., са направени след инициативи, организиран от клуб Ротаракт Русе и клуб Интеракт Русе, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Акцент в работата на Фондацията през 2017 година беше организирането на широкомащабни събития, които надхвърлят утвърдените формати.  За първи път в Русе се проведоха Концерт и мултимедийно шоу „От Виена до Русчук на една река разстояние“ и Фестивал „3D стрийт арт“, които представляват една съвременна форма на общуване чрез изкуство. Хиляди зрители привлякоха и събития с утвърдена вече традиция като Парад на ретро автомобили, Международен фестивал на пясъчните скулптури и Грийн рок фест.

Специално внимание беше обърнато на програма „Знание и растеж“. Тя  стартира през 2016 година по идея на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД и се превърна в успешен модел за местно партньорство в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. Конкурсът „Знание и растеж“ допринася за изпълнение на целите, заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2016-2025 на Община Русе, в частност утвърждаване на Русе като град на знанието.

През 2017 година програмата се реализира съвместно с Фондация „Еконт“ и допринася за подобряване на условията за личностно и професионално израстване на хората. От 2016 година до този момент са проведени 4 конкурса, в резултат на което са одобрени общо 48 проекта, получили финансова подкрепа на стойност 260 789,12 лв.  Успешно реализираните проекти са 19, за които Фондация „Русе – град на свободния дух“ е отпуснала 76 413,77 лв.

Насърчаването на здравословния начин на живот и подобряването на културата на активност е сред основните приоритети на Фондацията. Създадени бяха условия за пряко взаимодействие между професионални спортисти и любители, като вниманието беше насочено към силата на спорта като инструмент за положителна промяна в обществото и споделен успех. Стимулирано беше междусекторното сътрудничество, в това число спорт – образование, спорт – здравеопазване, спорт – култура и спорт – екология.  В тази връзка през 2017 година са реализирани общо 4 проекта.

През изминалата година един от акцентите в работата на  Фондация „Русе – град на свободния дух“ беше и участието в проект: „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“ („IMPACT“), финансиран по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Проектът е разработен в партньорство със Сдружение „Регионални партньорства за регионално развитие – Видин“, Община Лом и Асоциация за проекти „Алексис Филиаши“, Румъния. Стойността му  е 1 387 448,53 EUR, от тях за дейностите, които ще реализира Фондацията се очаква да постъпят 196 831,04 EUR. Целта на проекта е да популяризира трансграничния район като атрактивна туристическа дестинация на базата на устойчиво използване на природните и културни ресурси, чрез иновационни и интерактивни ИТ решения за предоставяне на туристически услуги.

Ангажимент на Фондация „Русе – град на свободния дух“ е изпълнението на дейност „Разработване на мултимедийни формати за българската територия от трансграничния регион Румъния – България.

В резултат от работата бяха създадени 100 мултимедийни формати, презентиращи туристически дестинации и обекти на българската територия на трансграничния регион Румъния – България, включваща областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра , Добрич.

Приходите на Фондацията за 2017 година възлизат на 307 462 лв., отбеляза по време на пресконференцията д-р Страхил Карапчански.  От тях 107 462 лв. са от 35 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 3 са на физически лица.

Д-р Страхил Карапчански отправи благодарност към екипа на Фондацията, към Общински съвет – Русе, който е неин Върховен колективен орган на управление, към всички приятели, партньори и дарители, представители на средствата за масово осведомяване и заяви, че доверието, което получи организацията и успехът са достатъчен мотив тя да работи със същите темпове и през 2018 година.

Той отбеляза, че вече приключи първия конкурс за проектни предложения по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“  и Фондация „Еконт“ за тази година. В рамките на конкурса са депозирани общо 34 проекта на обща стойност 474 585, 46 лв.    Исканата от Фондация „Русе – град на свободния дух“ сума е в размер на 251 411 лв.

През 2018 година Фондация „Русе – град на свободния дух“ ще предложи на русенци и гостите на града събития, които  се радват на голям интерес като Парад на ретро автомобили, Грийн рок фест, 3D STREET SRT, Конкурс „Посланик на свободния дух в моето училище“, Музикален пърформанс „Европа – това сме ние“, който е част от инициативите, посветени на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/