Пропускане до съдържанието на страницата

1126 първокласници пристъпиха прага на класните стаи в община Русе

понеделник, 16 септември 2024

С тържествени церемонии бе дадено началото на новата 2024/2025 учебна година във всички училища и детски градини на територията на община Русе. Първокласниците, които пристъпват училищния праг, са 1126, а броят на децата, постъпващи в първа група, е 937.

„Днешният ден е специален за вас, не само заради очакващите ви нови знания в клас, а защото в класната стая ще намерите приятели за цял живот и ще преживеете едни от хубавите си моменти. Благодаря на всички учители, които въпреки трудностите, всяка учебна година дават най-доброто от себе си и възпитават чувство на любов към родината у децата“, обърна се кметът Пенчо Милков към възпитаниците и педагогическия колектив на СУ „Васил Левски“.

Русенското учебно заведение е второто по големина училище в страната и в него през тази учебна година ще се обучават 1352 деца. При своето посещение във СУ „Васил Левски“ кметът изрази надежда, че през следващата учебна година избраният изпълнител за изграждането на новия корпус на училището ще успее да довърши сградата, така че да може да се използва от учениците в началния курс. По този начин ще се постигне осъвременяване и модернизиране на материалната база, осигуряваща сигурност и безопасност на възпитаниците и стимулираща интереса им за максимална изява на техните способности. Новата сграда се намира непосредствено до съществуващия физкултурен салон и ще позволи преминаването на едносменен режим на обучение. Дейностите предвиждат в следващите дни да бъде открита строителна площадка.

Заместник-кметовете на община Русе също отправиха своите пожелания към учениците и ги поздравиха за началото на учебната година. Енчо Енчев посети ОУ „Отец Паисий“ и ПГЕЕ "Апостол Арнаудов", Златомира Стефанова уважи празника на АЕГ „Гео Милев“, Здравка Великова присъства на тържеството на ПГСАГ "Пеньо Пенев", Димитър Недев пожела успешна година за всички в ПГДВА "Йосиф Вондрак", Никола Лазаров сподели празника с учениците от ОУ „Васил Априлов“, а Борислав Рачев поздрави възпитаниците на ДГ "Русалка" и ОУ "Отец Паисий" – Мартен.

Старт на академичната учебна година беше даден и в Русенския университет „Ангел Кънчев“, където през 2024/2025 г. ще се обучават над 1600 нови студенти. Кметът Пенчо Милков се обърна към присъстващите с пожелание да оставят след дипломирането си значима следа. „Работете като единен колектив, виждайте в човека до себе си брат, а не опонент, и бъдете родолюбиви“, каза още кметът.

През летния сезон бяха извършени множество ремонтни дейности с цел подобряване на материално-техническата база в образователните институции -  закупуване на ново обзавеждане за класни стаи, занимални и физкултурни салони. Извършени бяха ремонти на покриви и дворни пространства в детските градини, подмяна на амортизирала дограма, ремонти и обновяване на открити спорни площадки. В част от училищата и детските градини, освен традиционното освежаване на вътрешното пространство, бе реализирана и цялостна подмяна и ремонт на санитарните помещения.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Последни Новини

виж всички новини >

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/