Пропускане до съдържанието на страницата

150 деца и родители от Русе бяха в люлката на книжовността – първата българска столица Плиска и изкачиха платото на магнетичния средновековен барелеф с Мадарския конник.

сряда, 23 май 2018

В навечерието на най-българския празник 24 май, 150 деца, родители и педагози от ДГ "Детелина", ДГ "Звездица", ДГ "Русалка", ДГ "Незабравка", ДГ „Зора“ и ДГ "Снежанка" видяха отблизо българската азбука в двора на буквите в музейния комплекс Стара Плиска. В ролята на исторически изследователи, те участваха в образователна екскурзия, планирана в Дейност „Повишаване на образователния резултат по български език и природен свят“ по проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по договор BG05M2OP001-3.001-0035 на ОП „НОИР 2014-2020“.

За децата и техните родители бе незабравимо преживяване да се докоснат до  истински експонати и пресъздадена в детайли атмосфера на книжовната школа. В музея на восъчните фигури всички затаиха дъх пред хановете и царете на Първата българска държава. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий в един глас всички деца казаха думите на „говорещата“ азбука на българите, глаголицата, която предава древни послания и познание, смятано от историци и учени от цял свят за изключително културно-просветно достижение.

Средновековният исторически паметник Мадарския конник, със своята загадъчност предизвика децата да предлагат хипотези като истински откриватели. Преизпълнени с енергия и желание да разгадаят тайната на барелефа, експедициите на децата, техните родители и учители атакуваха стръмния склон към крепостта и пещерата в подножието на Мадарското плато. През цялото време екипите дете-родител се състезаваха по бързина, издръжливост, смелост, съобразителност и знания.

Да опознават историята и природния свят чрез игра в околната среда е дейността с най-висок рейтинг сред децата и родителите в проекта „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“ по ОП „НОИР 2014-2020“, поставена от тях на първо място по коефициент на полезност и одобрение. Своите впечатления участниците в образователните екскурзии пресъздават в рисунки, които проектът ще публикува в брошура.

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост 24 май, 150 участници в проекта обогатиха своите познания и духовни ценности с усещането, че са били на едно от свещените места на нашите предци, което днес е сред десетте български реликви, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/