Пропускане до съдържанието на страницата

2 деца от Русе получават пълна стипендия за обучение в космическия лагер в Измир

сряда, 04 май 2022

Община Русе е една от 4-те общини от цяла България, които се включиха в програмата Space camp Turkey 2022. Две деца от русенско училище бяха избрани да посетят безплатно космическия лагер в Измир, Турция, като едната стипендия се покрива изцяло от Община Русе, а другата от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение. Разноските по престоя, храненето и пътуването на всяко дете възлизат на 1270 долара.

След провеждането на конкурса национално независимо жури определи двамата русенски ученици, които ще се включат в програмата - Борис Йорданов, ученик от АЕГ „Гео Милев“, и Максим Стойчев от СУПНЕ „Фридрих Шилер“. За стипендиите можеха да кандидатстват ученици на възраст между 11 и 15 години от община Русе с авторско есе или видео. Изискване към участниците беше и знанието на английски език заради комуникацията в лагера. Продължителността му е 1 седмица и се провежда през летните месеци.

Предстои да бъдат избрани и деца от община Русе, които ще могат да заплатят своето участие в програмата на космическия лагер и ще заминат заедно с участниците стипендианти. След като бъдат уточнени техните имена, те ще се срещнат с кмета Пенчо Милков, който ще ги приветства преди вълнуващото преживяване в Измир.

Инициативата е част от Плана за младежта за 2022 г. на Община Русе. В партньорската мрежа на програмата за 2022 г. се включиха 4-те общини, 3 спонсорски организации и партньорски училища, с които ще бъдат подкрепени над 40 участници от цялата страна.

Space Camp Turkey е учебно-тренировъчен център за ученици, посветен на космическите науки и изследвания, намиращ се в гр. Измир, Турция. Създаден е по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/