Пропускане до съдържанието на страницата

9 ученици от Русе ще участват в космическия лагер в Измир, Турция

сряда, 12 юни 2024

  Константин Исаев, Савина Илиева, Калина Попова, Марио Цветанов, София Стоянова, Георги Бакърджиев, Патрисия Димитрова, Никола Добрев и Тодора Бойчева са деветте талантливи деца, които ще представят Русе на Международния космически лагер в Измир. Програмата ще предложи на участниците незабравимо приключение и ценни знания за Космоса и науката.

  Младите надежди са възпитаници на няколко русенски училища – МГ „Баба Тонка“, АЕГ „Гео Милев“, СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" и ОУ “Любен Каравелов“. Двама от тях - Константин Исаев и Никола Добрев, ще се включат безплатно в програмата, след като получиха пълна стипендия, осигурена от Община Русе и от партньора ѝ – Центъра за творческо обучение. Те бяха определени от национално независимо жури за участие в програмата „Space Camp Turkey” 2024, след като спечелиха конкурс за авторско есе.

Георги Бакърджиев и София Стоянова, които спечелиха миналата година, но заради земетресенията в Турция участието им бе отменено, също са с пълна стипендия. Останалите деца ще заплатят своето участие в програмата на космическия лагер, тъй като са достигнали близък до максималния резултат и ще имат възможност да заминат заедно с участниците стипендианти.

  „Това е невероятна възможност за нашите млади изследователи да разширят своите хоризонти и да се вдъхновят за бъдещи кариери в областта на науката и технологиите. Нека им пожелаем успешно и вдъхновяващо приключение в космическия лагер в Турция. Очакваме с нетърпение да чуем за техните преживявания и нови постижения“, каза кметът на Русе Пенчо Милков. Децата получиха знаме с герба на Русе, с което да представят родния си град. Успех на лагера им пожелаха още зам.-кметът Борислав Рачев и началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ Таня Тодорова.

Русенските деца ще заминат за Турция на две групи и ще прекарат една седмица в учебно-тренировъчния център. Той е създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите.

  Космическият лагер разположен в Измир, Турция, е международно призната обучителна програма, която предлага на децата и младежите възможността да се потопят в света на космонавтиката. Участниците ще имат шанс да научат повече за астронавтиката, ракетните технологии, роботиката и много други.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/