Пропускане до съдържанието на страницата

Близо 1 000 участници на Русенски Карнавал 2016

вторник, 14 юни 2016

На 18 юни, събота, ще се проведе Русенски Карнавал 2016. По този повод днес, в Заседателна зала на Общината се проведе пресконференция, на която присъстваха кметът Пламен Стоилов, зам.-кметовете Даниела Шилкова и Иван Григоров, директорът на ОП „Русе арт“ Мариан Савов, директор дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, както и художествен ръководител на ФТТ „Найден Киров“ Богдан Донев и Валентин Георгиев – председател на СБХ – Русе. 

„Карнавалът тази година ще е още по-пъстър и по-мащабен. Убеден съм, че ще успеем да надскочим миналогодишното издание с препълнен площад от щастливи русенци и гости на града“, заяви кметът Пламен Стоилов.

Главният организатор на карнавала Мариан Савов допълни, че до момента заявките за участие са 936, което е повече от миналата година. „Още от сряда, доброволците, които гостуват на Младежки дом – Русе ще са всяка вечер на разположение на децата, от 16 до 19 часа, в централната градска част, за да ги съветват как да се маскират и преобразят в съботната вечер“, заяви Савов.

Богдан Донев разкри, че фолклорният лъч ще включва над 400 участника – от 6 клуба и 6 танцови състава, които ще извият гигантско хоро на площада пред Общината.

В градината около Паметника на свободата млади автори ще рисуват на тема спорт, каквато е и темата на Карнавала тази година, каза Валентин Георгиев. По думите му 4 ателиета ще са на разположение на децата – за изработване на карнавални маски, за най-красиво украсена фигура, цветовете на живота и цветни пясъци върху хартия.

На 18-и юни, точно в 18ч. три шествия ще съберат участниците от различни точки на града.

Първото шествие ще тръгне от пл. „Батенберг” (градинката между РБ ”Л. Каравелов”, СОУ „Хр. Ботев” и Регионалния исторически музей). Там са поканени русенските училища, читалищата и всички граждани, желаещи да се присъединят. Предвождано от Общинския духов оркестър и мажоретния състав „Естрийм” към ОМД - Русе, шествието ще стигне до Първа сцена пред Съдебната палата. От р-т „Хепи” ще се включи Китайски дракон на децата от СОУ „В.Левски”. Водеща ще бъде Печенката. Карнавалът ще бъде открит в 18 ч. с концерт на Дует „Ритон”. Християна Лоизу ще пее от 21:30. В 22:15 публиката ще сгреят бразилската певица Жулия Мартинс, Калин Вельов и бразилските танцьори от „Амазония Денс Проджект”.

Второто шествие ще събере деца от русенските детски градини, ДВГ”Слънце” на ОбДЦКИ с ръководител Наталия Константинова и дечица, доведени от родителите си. Сборният пункт е в 18ч. пред Операта. Шествието ще тръгне от там, водено от фанфарния оркестър на Ветово, ще стигне до алеята пред Паметника на Свободата, ще  присъства на откриването на карнавала на Първа сцена и ще поеме към Втора сцена на площада пред Доходно здание. Водещ на нея ще бъде Бате Енчо. Там децата ще могат да покажат своите умения.

Третото шествие тръгва от Мемориала на загиналите във войните пред Пети пехотен полк. В 18ч. на сборния пункт там се очаква да се съберат всички фолклорни формации на града и Младежкия дом. Те ще минат по Главната улица, ще стигнат до Първа сцена за откриването, а после ще продължат до Трета сцена пред Пленарна зала на Община Русе, където ще бъде водеща Мина Маринова. На финала ще се извие голямо хоро с участието на всички желаещи.

Четвърта сцена ще бъде издигната пред паметника на Свободата. Там, в 19ч., фанфарният оркестър на Ветово ще открие конкурса за най-добър костюм и маска. Организаторите ще очакват гражданите, които желаят да се включат. Компетентно жури ще избере най-атрактивните участници, за които са приготвени грамоти и награди. За участие ще се подават заявки предварително или на място от 19:30 до 20:30ч.

Както миналата година ще има и фотоконкурс за „Най-щура снимка от карнавала”. Всеки ще може да изпраща своите снимки, направени с устройство по желание. Срокът за подаване на снимките ще бъде до 24 юни на адрес: ruseart@gmail.com.  Условието е снимките да са озаглавени, да има три имена и координати за контакт с авторите. победителите ще бъдат обявени на 28 юни.

 

ГОСТ-ИЗПЪЛНИТЕЛИ:

Дует „Ритон”е български дует за попмузика с над 35-годишна кариера, като най-полулярните им песни са „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Дон Кихот и Дулсинея“, „Изповед“,"Болка от любов","Сърце зад 3 врати", „Прегърни ме“ и други. Всичко започва през 1975 г. Катя Михайлова и Здравко Желязков следват в Българската държавна консерватория. Над 2500 концерта у нас и зад граница: Полша-гост солисти, Русия и почти всички бивши републики-като гост солисти и многократни, концертни турнета със своя оркестър и балет, Германия-гост солисти и със свой оркестър и балет, Куба-гост солисти, САЩ-гост солисти, Канада-гост солисти, Африка/Нигерия, Замбия, Мозамбик, Зимбабве, Танзания/-40-дневно турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Сирия- две, поредни години турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Кипър- турне със свой екип (оркестър, балет, осветление, апаратура и сценография), Македония-гост солисти, Сърбия-гост солисти, Гърция-гост солисти, Унгария-със свой оркестър и балет, Чехия-гост солисти, Румъния-гост солисти със своя балет.

Печенката или Адриана Николовастава световен шампион по бийтбокс през 2012 г. в Берлин. Родена през 1995г. в Плевен в музикално семейство, тя учи в Националното училище по изкуства "Панайот Пипков" специалността "Оперно пеене". Освен това тренира тенис на маса и дори е шампион в Плевен. Обича да смесва операта с бийтбокс. С приятели основава школа XS Artist , за да развива в сферата на бийстбокса млади таланти.

Християна Лоизу – победителката в последния Х-фактор е от Кипър, учи оперно пеене в България и говори перфектен български и има стабилен договор с голямата “Вирджиния рекърдс”.

Калин Вельов, Brazilian singer Julia Martins & Amazonia Dance Project feat. Единственият по рода си проект в България  – Amazonia Dance Project представя модерната бразилската култура в едно съчетание от електро- акустична клубна денс музика и бразилски танци. Калин Вельов заедно с бразилската певица Julia Martins и саксофонист изпълняват световни хитове от DJ компилации, авторски песни и бразилски стандарти в оригинални ‘house’ аранжименти, а балета Amazonia Dance Project с лидера им Елена Бали представят изкуството на бразилските модерни и карнавални танци. Проектът е съставен от екзотични танцьори от цял свят, облечени в карнавални костюми, които успяват да заразят с енергията си и най-пасивните зрители, много от които са въвлечени от колоритните танцьори в анимация (участие на публиката в шоуто).

Бате Енчое роден в Русе и е популярен български актьор и телевизионен водещ, известен от предаването за деца по БТВ „Кой е по-по-най“, което води дълги години. Преподавател е в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ по актьорско майсторство за куклен театър, за пантомима и за анимационна режисура. Говори японски език. Играе и популяризира японски игри, пее японски песнички.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/