Пропускане до съдържанието на страницата

Близо седем пъти е намалял броят на бездомните кучета в Русе

вторник, 22 май 2018

Близо 7 пъти е намаляла популацията на бездомни кучета в община Русе през последните десет години. Това сочи доклад от проведено преброяване на безстопанствените животни на територията на общината през 2018-а година.

Данните показват, че към момента бездомните кучета са 725 броя, като от тях кастрирани са 495. За сравнение през 2007-а година в община Русе е имало 4904 безстопанствени кучета. 

Успехът на програмитe за намаляване популацията на бездомни кучета е в прилагане на комплекс от мерки, при който усилията на Община Русе, природозащитните организации, ветеринарните специалисти и гражданите са насочени в една обща посока - намиране на хуманно и съвременно решение на проблема. През последните години се прилага единен метод във всички населени места на територията на община Русе.

Настоящото преброяване е четвъртото, след тези от 2007, 2008, 2011 г. Извършено е във връзка с изпълнение на Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета  на Община Русе, съвместно с НКЦ „Германо-Българска  Помощ за Животните“ от  06.03.2018 г. до 16.04.2018 г. В преброяването участват доброволци от НКЦ - Русе и наблюдаващ представител на БАБХ – гр. Русе.

Територията на русенска община е разделена  на 30 района. За времето на преброяването са обходени 20 474 дка от общата площ, в районите извън централната част – с автомобил, а в по-голямата част от централните райони –пеша. Освен мониторинг на популацията от безстопанствени кучета, по време на преброяването, екипите събират данни за популацията и на бездомните котки.

За установяване на броя на безстопанствените животни на територията на русенска община е приложена методика, разработена от специалисти на фондация „Четири лапи”, която успешно е прилагана както у нас, така и в други страни.

Към периода на преброяването, броят на безстопанствените кучета е изчислен на 725 и 1560 котки (+/-10 %).Този брой е изчислен на база на отчетените от преброяващите кучета без надзор, забелязани на обществени места, индустриални зони или изоставени имоти. Най-много са кучетата в райони: „Тракция“, „Селеметя“,  „Буйна Яна“, „Трите гълъба“, „Ново сметище“.

Резултатите от преброяванията през последните 10 години показват явна тенденция към намаляване на броя на уличните кучета на територията на Община Русе – от 4904 бр. през 2007 г. до 725 бр. през 2018 г.

Намаляването на бездомните кучета в сравнение с преброяването от 2007 г. се дължи на няколко фактора:

- Поддържане на високо ниво на кастрираните бездомни кучета – ежегодно се кастрират средно около 800 кучета от Общинския приют за безстопанствени животни;

- Увеличаване на броя на осиновените кучета от Общинският приют през последните 3 години – средно по около 200 всяка година;

- Популяризиране на дейността и работата с НПО.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/