Пропускане до съдържанието на страницата

Русенец тръгва по Апалашката пътека

вторник, 22 май 2018

Русенският пътешественик Петър Ванев заминава за САЩ, където ще прекоси Апалашката пътека. Експедицията се осъществява с подкрепата на Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“. Информация за новия си проект Петър Ванев изнесе днес на пресконференция, в която участваха директорът на дирекция „Култура и образование“  Ирена Петрова и изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.

Петър Ванев потегля на новата експедиция на 29 май 2018 година и планира на 1 юни да стартира прехода, който е с дължина 3500 км. от Джорджа до Мейн, преминавайки през 13 щата. Планира пътешествието му да приключи през септември тази година.

Русенецът е набелязал този маршрут още през 2015 година, когато търсил нови приключения. „Северна Америка е неизследвана земя и за нея има малко информация в България“, отбеляза пътешественикът.

Петър Ванев е на 31 години и е роден в Русе. Възпитаник е на ПМГ „Баба Тонка“ и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. Сега мечтата му е да превърне страстта си към пътешествията в професия и да опише всички свои преживявания в книга. Петър Ванев е и първият българин прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в новия свят. Той премина през западната част на континента от юг на север, през пустинята Мохаве, снежните планини на Сиера Невада, Южните Каскади, вековните гори и вулканите на Орегон, до дефилето на река Колумбия и Северните Каскади на Вашингтон.

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да потърси подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ за новата експедиция и да го предложи за едно от Лицата на Русе. „До момента няма българско постижение в пешеходен преход на Апалашката пътека и това се явява една уникална възможност да се подчертаят спортните възможности на русенци. За екипът на Фондацията Петър Ванев е един достоен посланик на Русе пред света и ние го подкрепихме в подготовката му финансово и морално“, коментира изпълнителния директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова. Ирена Петрова отбеляза, че Петър Ванев е получил и подкрепата на Община Русе, тъй като е доказал, че може да направи по най-добрия начин това, което иска и да сбъдва мечти.

След пресконференцията Петър Ванев се срещна с кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който му връчи знамето на Община Русе и му пожела успех в смелото си начинание.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/