Пропускане до съдържанието на страницата

Бюджет 2017 осигурява по-големи възможности за инвестиране в ключови сектори за Община Русе

петък, 27 януари 2017

Общинска администрация отчита балансирано разпределен бюджет по всички направления и приключва 2016-а година без просрочени задължения. Това коментира г-жа Емилия Пенева – директор на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе след направените анализи и разчет на приходите и разходите през изминалата година.

През 2017-та година рамката на проектобюджета възлиза на 124 684 755 лв. В сравнение с миналата година, общинската хазна ще разполага с четири и половина милиона лева повече от държавния бюджет във връзка с нарастващия темп на разходите в държавната дейност, което и община Русе направи в местните дейности. Това гарантира по-голяма гъвкавост и повече целеви инвестиции в секторните политики, допълни Емилия Пенева.

Дирекция „Местни данъци и такси“ отлично изпълни  поставените цели, като отчете по-добри контрол и събираемост на приходите, с преизпълнение от над 3 300 000 лева.

И през тази година Община Русе ще продължи да осигурява благоприятни условия за развитие на местната икономика и повишаване стандарта на живот на русенци, за да утвърди Русе като един предпочитан от младите хора и бизнеса град. Приоритетно ще се работи към подобряване състоянието на междублоковите пространства, осигуряване на по-добри възможности за спорт, повече и все по-качествени събития в областта на културата и поради тази причина средствата по тези направления през 2017-а са завишени. Така например в детските градини и ясли ще се вложат с 360 000 лв. повече за издръжка, ремонт и оборудване. Програма „Култура“ ще разполага с близо 30 000 лева повече, а бюджетът на предприятието „Комунални дейности“ ще е завишен с още 200 000 лв., средства, с които ще продължи да се подобрява градската среда в Русе и в малките населени места.

Сред приоритетите, заложени от общинското ръководство, са успешното начало на важни инфраструктурни проекти и максимално привличане на европейски средства в новия програмен период 2014 – 2020 г.;подпомагане на социалните дейности и здравеопазването;запазване на културните ценности, развитие на културния туризъм; подобряване на административното обслужване; привличане на стратегически инвеститори в екологично чисти и високотехнологични сектори;активно участие в Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради;балансирано развитие на централната градска част, кварталите и малките населени места чрез подобряване на транспортната инфраструктура;осигуряване на средства във всички сфери на обществения живот чрез усъвършенстване и устойчивост;продължаване на устойчивата социална политика на Общината;обновяване и модернизиране системата за улично осветление;ремонт и изграждане на детски и спортни площадки и игрища;благоустрояване и озеленяване на междублоковите пространства и други.

Шестата година от управлението на кмета Пламен Стоилов ще бъде изпълнена с мащабни инфраструктурни проекти.Към момента Община Русе управлява европейски проекти на обща стойност над 71 млн. лв., а през тази година предстои да стартира изпълнението на проекти за още над 26 млн. лв., което на практика ще удвои бюджета на Общината. 2017-та година е началото на второто мащабно строителство в Русе, чрез което ще се реализират изключително важни проекти като благоустрояването на крайбрежната зона и Парка на младежта, цялостна реконструкция на 5 учебни заведения в града, втори етап на модернизирането на градската среда и транспорт, както и много други. Ще бъдат предприети неотложни мерки и за рехабилитация на уличната мрежа и тротоарите в града, които десетилетия наред не са били ремонтирани. Привличайки нови средства чрез дългосрочния кредит на стойност 10 млн. лв, ще се повиши качеството на живот чрез подобряване на градската среда и това ще допринесе съществено за подобряване безопасността на движение, както за автомобили, така и за пешеходците, решавайки множество транспортно–комуникационни проблеми. Резултатът от финансирането на инвестицията ще е ремонт на 319 551 кв.м. улични платна и 188 625 кв. м. тротоари. Във всеки един квартал ще се ремонтират основните връзки и всички обслужващи и довеждащи улици и тротоари с генериран натоварен трафик.

„В Община Русе следваме принципа на екипна работа за структурирането на бюджет, съвместим с желанията и потребностите на гражданите. Той е напълно стриктен и изряден, за да създаваме видимите резултати, които остават след нас за поколенията. Бюджет 2017 ще даде възможност на нашия град да продължи да се развива и утвърждава като лидер не само в региона, но и в страната“, коментира кметът Пламен Стоилов. 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/