Пропускане до съдържанието на страницата

Община Русе отчита постоянство в социалната си политика с разкриването на нов кризисен център

вторник, 24 януари 2017

Днес в Заседателна зала на Община Русе се проведе междинна пресконференция по проект „Кризисен център на територията на Община Русе за жертви на домашно насилие, основано на полов признак и предоставяне на услуги в него“.

На срещата с медиите присъстваха ръководителят на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров, юриста на проекта Асен Станчев, както и директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ към общинска администрация Мариела Личева.

„С реализирането на новата услуга, Община Русе отчита постоянство в социалната си политика, като продължава да развива дейност, осигурявайки адекватни мерки и за жертвите на домашно насилие“ – каза г-жа Личева. Тя допълни, че от началото на годината, когато е и разкрита услугата със заповед на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов са настанени общо 13 жени и деца жертви на домашно насилие, част, от които все още са в кризисния център.

Спасимир Димитров представи извършените дейности по проекта, които включват организация и управление на проекта, информация и публичност, строително-монтажни дейности и доставка на оборудване, предоставяне на услуги за подпомагане на лица жертви на насилие, подобряване състоянието на ромското население и одит. По негови думи стана ясно, че вторият открит кризисен център в Русе разкрива нови 16 места, като възможността за настаняване е до 3 месеца.

Проектът „Кризисен център на територията на община Русе за жертви на домашно насилие и насилие, основано на полов признак и предоставяне на услуги в него“е в рамките на Мярка 1: "Услуги за подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак" от Програма BG 12 “Домашно насилие и насилие, основано на полов признак“, Норвежки финансов механизъм 2009-2014, със 100 % безвъзмездна финансова помощ.       Проектът се изпълнява в партньорство със Сдружение „Русенска католическа организация – Каритас“и цели  намаляване на скритото домашно насилие и насилие, основано на полов признак, чрез увеличаване и подобряване на услугите за подкрепа на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак в различните му проявления (домашно насилие, сексуално насилие, преследване, сексуален тормоз) и създаване на кризисен център на територията на община Русе.

Основната целева група сажени и момичета, в това число и от ромски произход, претърпели домашно насилие и/или насилие, както и жени с увреждания обект на домашно насилие (физическо, сексуално, финансова злоупотреба и др.). Вторичната целева група са семействата, близките и наставниците на жертвите на домашно насилие, както и местните НПО, медиатори работещи с жертви на домашно насилие и насилие основано на полов признак, експерти работещи и предоставящи такива услуги, Районните полицейски управления, Районната прокуратура, Регионалната дирекция социално подпомагане.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/