Пропускане до съдържанието на страницата

Д-р Страхил Карапчански взе участие в Startup Europe Week

сряда, 07 март 2018

Днес, в Русенски университет „Ангел Кънчев“, се проведе събитието „Startup Europe Week“, с местни съорганизатори и домакини - Факултет „Бизнес и мениджмънт“ и Сдружение Startup Factory.

Заместник-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански се включи в дискусионния панел и поздрави участниците от името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Пред студенти, гости и млади предприемачи той представи Инвестиционната програма на Община Русе и основните приоритети за развитие, описа и опита на Фондация „Русе - град на свободния дух” и конкурса „Знание и растеж“, допринасящ за изпълнение на целите, заложени в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2016-2025 на Общината, в частност утвърждаване на Русе като град на знанието.

Гл. ас. д-р Свилен Кунев, преподавател във факултета-домакин на събитието, заяви: „Традиционно, Русенският университет създава среда, в която млади хора с идеи за бизнес получат подкрепа и менторство”. Той сподели още за възможностите, които предлага Центърът за предприемачество и за богатия опит, който университета има и продължава да трупа в тази област.

Председателят на Startup Factory Емилиян Енев описа основното послание на събитието, а именно възможността град Русе да бъде представен като място, където младите хора да се връщат, да намират вдъхновение и да развиват собствен бизнес.

Startup Europe Week се провежда за трета поредна година в България и събира на едно място млади компании и предприемачи. Целта на инициативата е да стимулира развитието и да подобри предприемаческата екосистема в градовете, които са домакини на инициативата и да даде възможност за среща и диалог между предприемачи, образователни институции, неправителствен сектор, местна администрация и млади хора, търсещи подкрепа в стартирането на собствен бизнес.

По време на събитието бе презентирана инициативата „Дигиталното бъдеще на Русе“, формулираща стратегия за развитие на образованието и местната икономика чрез използване на възможностите, предоставени от новите дигитални технологии; беше представена интензивната менторска програма Startup Basics в подкрепа на валидирането и развитието на добре формулирани стартъп идеи; бяха показани примери от Факултет „Бизнес и мениджмънт“ за обучение по предприемачество в дигитална среда.

Събитието протече в два дискусионни панела, като бяха засегнати теми, като Дигиталното бъдеще на Русе; Как можем да използваме потенциала на новите дигитални технологии за привличане на инвестиции, старт на бизнес и откриване на нови добре платени и високопродуктивни работни места; Как да привличаме дигитални номади и фрилансъри; Как ще изглежда структурата на местната  икономика в Русе след 5 години; Кои са нишките, в които да насочим усилия?  

Инициативата се провежда в София, Стара Загора, Бургас, Варна, Габрово, Велико Търново, Враца, Русе и Пловдив. Всяко от събитията в градовете се съорганизира от локални организации от предприемачи и IT общности, част от мрежата на EDIT.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/