Пропускане до съдържанието на страницата

Денчо Ножаров и неговите снежно-ледени фигури

петък, 03 февруари 2023

*Материалът е на Йовчо Стоянов (Русчук.бг)

 

През 20-те, 30-те и 40-те години на изминалия ХХ век най-голямата зимна атракция за гражданите и гостите на град Русе са били снежно-ледените фигури на Денчо Ножаров на главната улица „Александровска”. С пословично постоянство всяка зима в продължение на четвърт век самоукият скулптор извайва огромни снежни фигури пред своята сладкарница „Швейцария”. Сладкарницата е била в малка едноетажна къща, на мястото на сегашния магазин “Пепко”, който доскоро беше кафе „Пикадили”. На същото място от 1970 до 1990 г. беше магазин „Детмаг”. Бай Денчо е бил един от най-известните майстор-сладкари на Русе по това време. За неговата голяма популярност съществен принос са имали и неговите уникални снежни фигури. Разбира се, най-радостни са били децата. Освен вкусните пасти, торти, баклави и всевъзможни други лакомства за тях всяка година Бай Денчо е устройвал цяла „снежна зоологическа градина” - слонове, гигантски змии, хипопотами, лъвове, тигри, орли, камили и други екзотични животни и дори цели скулптурни групи — например композицията  „Борбата на доброто със злото”.

 

Скулптурната композиция "Борбата на доброто със злото"

 

Денчо Ножаров е роден през 1883 г. в с. Нова махала, Габровско. От малък остава сирак и се преселва в Русе, където става сладкар и устройва своя сладкарница и млекарница, наречена „Швейцария”. По спомените на неговия син Любомир, Бай Денчо открива своя талант на скулптор покрай самото сладкарство. При работа с краве масло, забелязва, че може да оформя буците масло, наричано от старите русчуклии „бутер”, във фигури на лица, хора и животни. И оттам той прехвърля усилията си върху работа със сняг. Дори разработва своя собствена технология за изработване на снежните фигури. Нощем събира сняг, залива го с вода и разбърква, след което го натрупва на големи камари. След замръзване се получават снежно-ледени блокове, от които  самобитния скулптор извайва своите прочути фигури. Въоръжен с малка метална лопатка, сладкарски нож, а понякога и поялник, в продължение на часове в студ и мраз, той оформя своите неповторими снежни фигури.

Внуците на Денчо Ножаров пред снежните фигури

 

Денчо Ножаров няма голямо образование — само трето отделение, както обичал да се шегува. Но чете много и живо се интересува от всичко — история, литература, философия, култура. Той пресъздава образите на видни български и световни исторически личности, поети, писатели, композитори и т. н. Минувачите удивени се спират пред големите бюстове на Левски и Ботев, Вазов, Горки, Толстой и Пушкин; на Шекспир и Гьоте, Вагнер и Бетовен, Алеко Константинов и Бай Ганьо. Любознателен и природно интелигентен той слуша радио, чете вестници и откликва на всички събития, ставащи по това време. Израз на това са статуите на Махатма Ганди, който тогава води борбата на Индия за независимост и на видния индийски писател, поет и философ Рабиндранат Тагор. Извайва и бюст на д-р Хуго Екенер, прочул се с обиколката на света с дирижабъла „Граф Цепелин”.

 

Бай Денчо със снежните фигури и децата- най-големите му почитатели

 

Той изобразява и себе си с ледена скулптура с обърнати джобове наречена „Криза”.

Изявите на талантливия сладкар-скулптор са забелязани не само в Русе. Александър Балабанов помества в столичния литературен вестник „Развигор” обширна статия „Снежният ваятел” с много снимки и изразява своето възхищение от уникалния талант на сладкаря — „не учил в никоя академия на изкуствата”. Дори е запазена изрезка от италиански вестник  със снимка на неговия бюст на Галилео Галилей, надписа „И все пак тя се върти“ и коментар за самобитния талант на „Бай Денчо“.

"Кризата". Бай Денчо до своята "автостатуя" от сняг

 

На снимките, предоставени от неговите наследници Александър Петков и Асен Пейнерджиев, може да се видят много от знамените фигури на незабравимия „Бай Денчо” и дори да се прочетат рекламните надписи с богатия асортимент на неговата сладкарница. 

 

Внуците Ася и Асен пред "Статуята на мира“

Семейството на Денчо Ножаров- съпругата, сина, дъщерите, зетьовете и внуците

Вестник "Развигор" със статия на Александър Балабанов за Денчо Ножаров- I част

Вестник "Развигор" със статия на Александър Балабанов за Денчо Ножаров- II част

Италиански вестник със снежния бюст на Галилео Галилей и коментар за таланта на Бай Денчо

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/