Пропускане до съдържанието на страницата

Деца основаха клуб "От корена до най-високото листо"

петък, 02 февруари 2018

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе бе сформиран клуб "От корена до най-високото листо“. Целта е участниците да изградят умения за търсене, откриване и обработване на информация в областта на родовата история и на практика да приложат усвоените знания чрез използването на съвременните технологии.

По време на първата среща дванадесетте участника се запознаха помежду си и получиха задание да направят генеалогично проучване, като съберат информация за имената, професиите и месторождението на рода си. Участниците се запознаха с начините за издирване на необходимата информация: чрез интервюта, работа с архивни документи, краеведски изследвания, книги за българските традиции, обичаи, ритуали. Децата научиха, че в „Речник на личните и фамилни имена у българите“ ще открият информация за произхода и значението на своето име. Те се запознаха с различните начини за оформяне на родословно дърво и с интерес разгледаха родословното дърво на Васил Левски, Баба Тонка, на героите от Омировата „Одисея“ и други родове.

След направените проучвания участниците в клуба представиха своите семейни истории. Те разказаха интересни случки за предци, участвали във войните през 20 век; за предци, преселили се от Унгария в България; разказаха за семейните традиции и обичаи, свързани с Коледа.

Със събраната информация участниците в клуба започнаха изработването на свое онлайн родословно дърво.

Следващата сбирка на клуба ще се проведе на 24 февруари 2018 г. Участниците имат за задача да подберат семейни снимки, да разкажат любопитна история, свързана с някоя от снимките. Те ще научат как да дигитализират  и обработват документите, за да ги представят в семеен дигитален албум.

Клуб „От корена до най-високото дърво“ се осъществява по проект „Търсачи на знание“, който се реализира след конкурс по програма „Знание и растеж“ Общинска фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на Фондация „Еконт“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/