Пропускане до съдържанието на страницата

Децата от два доброволчески клуба отбелязаха Бабинден

петък, 25 януари 2019

Продължават интересните извънкласни дейности с доброволци, които Сдружение БРТИМ провежда в рамките на проекта на Община Русе по Програма ЗОВ в две русенски училища. През тази седмица доброволците от клуб „Слънце“ към ОУ „Алеко Константинов“ и клуб „Вихърчета“ към ОУ „Никола Обретенов“ организираха събития, свързани с отбелязване на празника Бабинден.

През януари и февруари 2019 г. учениците, членуващи в двата клуба, работят по модула „Уважавам възрастните, помагам на по-малките“. Децата се запознават с народните обичаи и се учат да уважават семейните ценности. Важно е те да разберат, че грижата и уважението между близките хора трябва да са взаимни, да се научат взаимопомощ и съпричастност.

Доброволците от клуб „Слънце“ взеха решение да поздравят за празника приятелите си от Дневен център за стари хора „Трета възраст“ в кв. „Дружба“ 2. Те бяха посрещнати като чакани гости от потребителите на дневния център, а в знак на уважение им поднесоха питка и баница. Децата разказаха на възрастните какво са научили за традиционното и съвременното съдържание на празника и им попяха. Прочетен беше и разказ, тематично свързан с Бабинден. След това срещата премина в неформален разговор, в който доброволците споделиха за инициативите, които са провели през последните месеци.

Клуб „Вихърчета“ проведе своето събитие в училище пред публика от съученици, родители и учители. Момичетата от клуба направиха възстановка на ритуал за Бабинден. С помощта на експерт от Сдружение БРТИМ те показаха как в миналото на този ден жените са показвали почитта си към бабата – селска акушерка и лечителка. Накрая всички гости получиха парче питка за здраве.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/