Пропускане до съдържанието на страницата

Детски хор "Дунавски вълни" с първа награда от фестивал в Италия

понеделник, 18 юли 2016

С голям успех и заслужено признание за огромния си труд се завърна Детски хор "Дунавски вълни", с диригент Весела Тодорова и пианист Гергана Вичева при Общински детски център за култура и изкуство, от провелия се от 05 до 10 юли 2016 г. в град Леко, Италия 12-и Европейски фестивал за младежки хорове „Джузепе Зелиоли”.

Русенският детски хор представи страната ни на този престижен музикален форум и спечели първа награда, подготвяйки 24 произведения от източно-православна и западно-европейска религиозна и полифонична музика. Част от тях бяха включени в Свещената меса, изпълнена при закриването на фестивала в Базиликата „Сан Николо” и излъчена в директно предаване от италианската телевизия RAI UNO. Русенските деца отправиха послание за мир, разбирателство и любов между хората, заедно с още стотици пеещи деца от Белгия, Украйна, Полша, Чехия, Словакия и Италия. След тържествената литургия, в присъствието на многобройна публика, на хоровете бяха връчени награди, придружаващи ги рецензии, плакети и подаръци. Лично председателят на 5-членното международно жури Монсеньор Роберт Тирала от Полша, обяви първото място на русенските талантливи деца. В становището, подготвено от журито се казва: "Хорът разкри дълбокия вътрешен смисъл на произведенията чрез музикалната интерпретация. Това подчерта потенциала му за растеж и развитие. Търсено е голямо разнообразие в стила и интерпретацията на произведенията. Има оптимално разбиране между хористи и диригент."

Освен религиозна музика, участниците във фестивала имаха възможността да покажат музикалните традиции и идентичността на своите народи в специално организираната фолклорна вечер на площад „Гарибалди”, предшествана от парад с национални костюми, песни и танци. Българското знаме се вееше високо, редом до знамената на други европейски страни.

Специални гости на фестивала бяха: Момчешки хор на Кьолнската катедрала, Германия; Братиславски хор на момчетата от Словакия; Детски хор "Жирто" и Хор на момчетата от Чешкия град Храдек Кралове. Всички те, както и участниците в конкурса, имаха възможност да изнесат концерти на различни места в провинция Леко. Русенският хор бе щедро аплодиран от чудесната италианска публика. Децата ще запазят спомена за сърдечната атмосфера на фестивала, за красотата на Ломбардия, великолепният Алпийски пейзаж и отразяващото се синьо небе в езерото Комо.

За втори път фестивалът "Джузепе Зелиоли" е награден с медал от президента на Република Италия за насърчаване диалога между младите хора чрез музиката и хоровото пеене. Рафаеле Коломбо-Президент на хоровия фестивал в Леко, закривайки го изказа благодарността си към участниците и изрази надеждата си, че бъдещето принадлежи на една солидарна Европа, споделяща братство и равенство между народите.

Общински детски център за култура и изкуство, хор „Дунавски вълни”, децата и родителите изказват своята благодарност за финансовата подкрепа от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и фирма „БТБ”, благодарение на която се осъществи пътуването и участието в 12 Европейски фестивал за младежки хорове „Джузепе Зелиоли” в град Леко, Италия.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/