Пропускане до съдържанието на страницата

Eдна русенска идея се възражда

понеделник, 15 юли 2019

ПАМЕТНА ПЛОЧА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВОТО ЮНОШЕСКО ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

С приключването на учебната година стартира нова поредица от изяви по проект „Една русенска идея се възражда след 111 години“ на Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик”. Проектът се осъществява в партньорство с Регионален исторически музей – Русе, Сдружение Вело – Русе, Студентски съвет при РУ „Ангел Кънчев“ и Туристическо дружество „Приста“ с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Екипът на проекта мотивира деца и младежи от 7 русенски училища и 3 студентски общности да последват подобаващо примера от 1908 г. на Хелмут Брокс, Васил Кулев, Константин Мазнев, Арман Пришак и Борис Корабов, ученици от русенската мъжка гимназия „Княз Борис“. Петимата юноши създават свое дружество, което поставя началото на уникална общобългарска организация с изключително активна излетна, строителна, издателска, маркировъчна и природозащитна дейност.

През лятото на 2019 г. ученици и студенти самостоятелно и с помощта на проектния екип и клубовете на СТПД „Академик“ участват в подготовката и провеждането на пещерната експедиция „Марина дупка“ в околностите на Трявна, катерене на скали на морския бряг край с. Tюленово, изкачване на връх Ботев. Предстоящи са ремонтно-обновителни дейности по стълбовата маркировка, поставяне на указателни стрелки, изграждане на нови стълбове и маршрутно-информационни табла в районите на хижите „Ехо“ и „Козя стена“ в Национален парк „Централен Балкан“.

В ход е полагане на лентова маркировка по маршрутите до паметната плоча на Юношеския туристически съюз в околностите на кв. Долапите. Тук ученици и   студенти ще поставят изработено от тях масивно табло с исторически, архитектурни и монументално-декоративни елементи за паркова среда и инфраструктура с ландшафтно оформление на околното пространство.

Предвидено е и почистване на пътеките и окосяване на теренните подходи до туровете за катерене по маршрута от автобусна спирка „Русаново мостче“ (кв. Средна Кула) -  до скалите над р. Русенски Лом. Тук през 1910 г. Хелмут Брокс и негови другари правят първите опити за катерене в България с използване на алпийско въже.

Както през периода 1908 – 1940 г. юношите туристи са имали активна издателска дейност, днес ученици от ПГСАГ „Пеньо Пенев“ и СУПНЕ „Фридрих Шилер“ се включват в текстовото оформление и подготовката за печат на файлове, снимки и карто-схеми на Пътеводител по маршрути до природните, историческите и културни забележителности в околностите на Русе.

Изданието ще послужи на ученическите и студентските клубове, секции и групи, както от Русе, така и от страната, за по-информирано и резултатно организиране на туристическата дейност сред подрастващите, за възпитание в дух на родолюбие и природолюбие.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/