Пропускане до съдържанието на страницата

Фирма Еконт и Фондация „Русе – град на свободния дух“ с награда за партньорство

сряда, 05 октомври 2016

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД бяха отличени с награда в категорията „Партньорство“ по време на официална церемония за връчване на Първите годишни награди на GEMБългария на 4 октомври 2016 г. в София. Съвместната кампания "Знание и растеж" е посочена като добър модел за местно партньорство в сферата на подобряване на уменията на младите и на възрастните.

GEMБългария е част от международен консорциум Глобален Предприемачески Мониторинг. Организацията събира годишно първични данни за българската предприемаческа екосистема, извършва бенчмарк анализ с държави и региони и идентифицира фактори, които насърчават предприемачеството.

В първото издание на конкурса на GEM Българиясе състезаваха 35 организации в шест категории – Социално предприемачество, Публичен сектор, Партньорство, Завръщане на годината, Медиен продукт, НПО инициатива.Журито, оценило номинациите включваше членове на Националния експертен панел на GEM, в който са включени професионалисти от различни сфери на бизнеса, образованието, публичния сектор и др.

С  наградите бяха отличени хора, екипи или организации, които с дейността си са оказали положително въздействие върху предприемаческата екосистема в страната.

Партньорството между Фондация „Русе – град на свободния дух“ и „Еконт Експрес“ ООД датира от 2014 година с подкрепата на десетки проекти в областта на културата, образованието, науката, новите технологии.  За подпомагане на кампанията „Русе – град на свободния дух“ през последните три години фирмата е отделила от бюджета си  близо 300 000 лв.

Съвместната програма на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и ВН –социален проект на Еконт под мотото „Знание и растеж" стартира през 2016 г., с акцент върху финансирането на проекти, които подкрепят знанието и имат за цел да създават условия за кариерно развитие и усвояване на  нови умения.

Основен приоритет в проектните предложения беше получаването и споделянето на знания и опит. Поставени бяха  условията  да се  прилага новаторски подход към местния контекст,  да има конкретни и ясно измерими общественозначими ефекти, да  се създават условия за свободно човешко развитие,  да се насърчават устойчиви формати на междусекторно и междуинституционално сътрудничество,идеите да имат експериментаторски характер, да насърчават взаимодействие между културни и творчески индустрии, да стимулират обмен между професионалисти и любители в  сферите на образованието, науката, културата, изкуството, младежките дейности,  да усвояват нови публични пространства и алтернативни територии за култура, образование и наука, да идентифицират, адаптират и приложат на местно равнище успешни чуждестранни иновативни практики в допустимите сфери, да стимулират обмяна на опит с учени и експерти от Европа и света.

Продължителността на проектите е 8 месеца в рамките на 2016 година.

От постъпилите 29 проектни предложения за 2016 г. бяха селектирани 14 проекта на стойност 60 811 лв. Сред авторите на проектните идеи има училища, неправителствени организации и културни институции.

В резултат на реализирането на проектите беше създадена работилница за дигитални умения, която  включва серия от тематични курсове, уъркшопи, демонстрации и менторски сесии, които са насочени към развитие на дигиталните и техническите умения на русенци. Това са курсове по  3D дизайн, по сглобяване и управление на дрони, за управление на проекти и ефективна комуникация, за основни дигитални умения (мейлинг, управление на съдържание, социални мрежи, форми и анкети, обработка на изображения, дигитални безплатни инструменти и др.) , по роботика ,  по SEO или онлайн търговия, по основи на софтуерната разработка и др.  Обхванати са около 5000 души, предимно млади хора.

Чрез организиране на курсове "Идеите в действие"  над 650 ученици бяха провокирани да развиват креативно мислене в намиране на новаторски бизнес идеи, да развиват дейност, съвместно с предприятие - ментор.  

Организирани бяха форми на обучение за близо 6000 деца на различна възраст, в които бяха застъпени новаторски практики на неформално образование, съчетаващо усвояване на знания и забавление. Това са курсове за придобиване на знания за града и природата,  чрез атрактивни форми на киното и фотографията, работа с 3D принтер и 3D скенер, дигитализация на ценни автентични визуални документи, запознаване с различни видове професии и необходимите умения  за тяхното прилагане. 

Разкрита беше Академия за деца на възраст от 4 до 15 години, чиято цел е да даде  знания и умения, иновативно и творческо мислене и правилно говорене и писане на български език.

За децата от русенското село Басарбово беше организирано лятно обучение за театрално изкуство и художествено слово, завършващо със сценична изява пред публика. 

С цел усвояване на нови умения и подобряване на квалификацията беше сформиран екип от експерти в кулинарията и ученици в издирване и представяне на автентични рецепти от края на 19 и началото на 20 век,  характерни за русенската регионална кухня и отделните националности, населяващи района. 

Чрез инициативата "Знание и растеж" беше предоставена възможност на студенти  да  оборудват специализиран автомобил за изследване  и откриване на нови възможности за намаляване на пътно-транспортни произшествия в градска среда.         

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/