Пропускане до съдържанието на страницата

Хор „Свети Георги Победоносец” се завърна със сребърен медал от конкурс в Чехия

петък, 07 юли 2023

Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом с диригент Мина Влайкова се завърна със сребърен медал от своето участие в конкурса „Musica Orbis Prague Festival” 2023. Надпреварата се проведе в Прага, Чехия, където русенските изпълнители бяха отличени в категория „Фолклор’’. В конкурса участваха артисти от Чехия, Словакия, Полша, Италия и САЩ.

Хор „Св. Георги Победоносец” изнесе два концерта с българска и европейска музика. Русенските изпълнители изпяха ,,Милост мира’’ от Добри Христов в катедралата ,,Св. Витус" по време на неделната меса. Произведението бе избрано от ортодоксалния репертоар на хора от органиста на църквата.

Фестивалът е насочен към аматьорски симфонични оркестри, смесени и еднородни хорове от цял свят. Има състезателен, несъстезателен и концертен характер, като организаторите се стремят да култивират приятелска, подкрепяща и вдъхновяваща атмосфера.

По време на престоя си в чешката столица хористите се срещнаха и с кмета на Прага Бохуслав Свобода. Връчен бе поздравителен адрес и подарък от името на кмета на община Русе Пенчо Милков.

Участието на „Свети Георги Победоносец“ се осъществява и с финансовата подкрепа на Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ и спонсори.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/