Пропускане до съдържанието на страницата

Извършена е проверка в Център за настаняване от семеен тип

вторник, 21 юни 2016

На основание Заповед № РД-01-1755 / 20.06.2016 г. на кмета на Община Русе се извърши проверка по сигнал в Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания /ЦНСТДМУ/, на ул. „Котовск“ № 10, град Русе, с доставчик Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“, съгласно сключен договор от 30.03.2015 г.

Поводът за извършване на проверката е сигналътза постъпили 5 младежи в болнично заведение, със съмнение за хранително отравяне.

Назначената комисия посети  „Инфекциозно отделение“ към УМБАЛ – Русе и проведе разговор с началника на отделението, за да се запознае със състоянието на пациентите от ЦНСТ, след което извърши проверка в ЦНСТДМУ.

В хода на проверката се констатира, че екипът на услугата е реагирал адекватно и своевременно още при първите признаци на влошаване на здравословното състояние на младежите, като е сигнализирал личния им лекар и се е обадил на Спешна помощ. До идването на екипа на Бърза помощ, по назначение на личния лекар са закупени необходимите лекарства за овладяване на симптомите и са дадени по предназначение от медицинската сестра, назначена в услугата.

Установено е, че седмичното меню на потребителите в ЦНСТ се изготвя по препоръка на лекар-диетолог, което е съобразено съсспецифичното здравословно състояние на младежите от ЦНСТ и се съставя от медицинско лице. 

В същият ден е извършена проверка от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните, които не са констатирали нарушения и са взели проби от продуктите, които са били включени в сутрешната закуска.

В социалната услуга са спазени разработените Правила и инструкции за действия при инцидент, застрашаващ живота и здравето на потребителите, за организиране и поддържане на хигиената на обекта,  хигиената на децата и младежите, за хигиена на кухненски уреди и хладилник. Във водения журнал за предаване на дежурствата подробно е описана от дежурния персонал възникналата ситуация и предприетите мерки.

За подобряване организацията на работа на управителя на ЦНСТДМУ ще бъдат  дадени препоръки, за засилване на контрола по отношение съхранение на продукти и за включване на персонала в обучение на тема „Безопасност на храненето“, с цел придобиване на основни знания за съхраняване и приготвяне на храните и  предотвратяване на хранителни отравяния.

В резултат на извършената проверка и за предотвратяване на последващи инциденти в социални услуги на територията на Община Русе, кметът ще разпореди на всички доставчици на услуги, които предоставят хранене на потребители, да спазват много стриктно правилата за съхраняване и използване на бързоразвалящите се хранителни продукти.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/