Пропускане до съдържанието на страницата

Повече хора с увреждания и възрастни над 65 години ще получат социални услуги по операция „Независим живот“

вторник, 21 юни 2016

На 20.06.2016 г., в Община Русе е получен отговор от Министъра на труда и социалната политика във връзка с писмо с изх. № 04-21-46 от 31.05.2016 г. от кмета на Община Русе за отпускане на допълнително разпределение на средства по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.  В писмото на Министерството се казва, че предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда е част от обхвата на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 в сферата на социалното включване, а хората с увреждания  и самотно живеещите възрастни хора в невъзможност да се самообслужват са част от приоритетните целеви групи по проекта.

По-голям брой хора с увреждания, включително деца и хора над 65 години ще имат възможност да получават интегрирани социални услуги по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Това стана възможно след разпределяне на неусвоения до момента ресурс по процедурата, който възлиза на около 6 млн. лв.   

На редовно заседание, на 03 юни 2016 г., е взето решение и Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 е одобрил промяна в операция „Независим живот“. Това дава възможност на някой общини да получат допълнителен финансов ресурс в рамките на разполагаемия свободен ресурс.  Допълнителните 6 млн. лв. ще се разпределят на базата на два обективни критерия - по-високият брой на заявените потребности в съответната община и по-големият брой на лицата с увреждания, получаващи пенсии за инвалидност на територията на дадената община. Управляващият орган на ОП РЧР 2014-2020 разработва система за допълнително разпределение на неусвоения ресурс съгласно одобрените критерии.

Съобразно посочените критерии са определени 16 общини, които ще получат по 375 000 лева за удовлетворяване по-големите нужди от грижа за уязвимите групи. Това са общините Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Русе, Дулово, Силистра, Сливен, Самоков, Стара Загора, Шумен, Ямбол. Очаква се  в момента да се дадат по-подробни указания към общините  за прилагане на  механизми за разпределение на допълнителния финансов ресурс.

В проектът „Независим живот в Звено за услуги в домашна среда – Русе“, с договор BG05М9ОР001-2.002.0120-С001, реализиран от Община Русе, към настоящия момент са включени 135 потребители - хора с увреждания, в т.ч и деца и самотноживеещи възрастни хора в невъзможност да се самообслужват, на които е предложено да ползват почасови социалните услуги „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Наети като „Лични асистенти“ са 45 лица, а като „Домашни помощници“ - 12.

От 16.06.2016 г.  за осъществяване на психологическа подкрепа, в цялостния процес на предоставяне на социалната услуга в Звеното за услуги в домашна среда е назначен  психолог. Дейността му е свързана с гарантиране на добър психоклимат във взаимоотношенията между обслужваното и назначеното лице, както и между тях и целия екип за управление на проекта. Психологът ще поддържат контакти с потребителите чрез лични срещи и разговори с тях относно възникнали проблеми. Той ще ги насочва  към подходящи услуги и терапия и ще подпомогна  разширяването на социалните им контакти. 

За извършване на терапевтични дейности с потребителите е наета и медицинска  сестра, която ще се запознае със здравословното състояние на всеки потребител и ще предлага индивидуална грижа и осигуряване на здравно обслужване на потребителите от целевата група.

С цел  ограничаване и намаляване на  последиците от увреждането или заболяването и  възстановяване или подобряване на физическите и ментални функции за лицата, които имат необходимост са предоставени рехабилитационни услуги е нает и рехабилитатор. Той  ще се запознае със здравословното и физическо състояние на лицата с увреждания както и с тяхната двигателна способност и ще предложи индивидуална програма за всеки.

Предстои от 16.09.2016 г. да бъдат наети още по един психолог, рехабилитатор и медицинска сестра.

 

           Предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда, е част от обхвата на ОП РЧР 2014-2020 г. в сферата на социалното включване.  Проектът разширява дейността на Звеното за услуги в домашна среда - разкрито към Домашния социален патронаж в Община Русе и по приключилата процедура „Нови алтернативи”. В него по иновативен начин се предоставят два вида почасови услуги за социална подкрепа и за помощ при комунално – битови дейности в домашна среда за хора, които са с частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социалнаизолация.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/