Пропускане до съдържанието на страницата

Кампания за безвъзмездно предоставяне на контейнери за домашно компостиране

Какво е компостиране?

Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци в присъствието на кислород, под действието на множество микро и макроорганизми – бактерии, гъби, червеи, охлюви, мравки при подходящи стойности на влага и температура. Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Всеки от нас може лесно да си направи компост; няма разход на електроенергия,няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда.

Защо да компостираме?       

  Чрез правенето на собствен компост:

  • спестяваме пари като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;
  • подпомагаме себе си и нашата околна среда;
  • всеки от нас генерира около 500 кг отпадъци годишно; приблизително 30-40% от това количество са органични отпадъци, които вместо да бъдат изхвърляни на сметището могат да бъдат компостирани и оползотворявани.
  • ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци.

Кампания 2020: Община Русе раздаде 320 компостера в селата

Заявление за получаване на контейнер за домашно компостиране

Наръчник по домашно компостриране

Ръководство за домашно компостиране

 


https://www.livechatalternative.com/