Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пенчо Милков даде началото на първия за Русе Фестивал на драконовите лодки

събота, 22 юни 2024

Днес в Лесопарк „Липник“ започна първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Той е организиран  от Община Русе и Сдружение „Драконови лодки“ под патронажа на кмета на община Русе. Фестивалът бе открит от Пенчо Милков и г-жа Уан Мин, съветник в посолството на Народна република Китай в България. Те изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с които започна състезателната част.
„Днес се сбъдва една голяма мечта, за която работим от няколко години. Фестивалът е не просто спортна проява, характерна за Китай и Азия, а събитие, учещо хората да създават  чувство на приятелство и на общност“, каза в приветствието си  кметът. Той изрази своята благодарност към китайското посолство за помощта, която оказва на Община Русе за провеждането на състезания с драконови лодки в Русе. 
По думите на г-жа Уан Мин топлотата и гостоприемството са допринесли за успешните съвместни инициативи. Тя не пропусна да изтъкне и предимствата на общинската база в Лесопарк „Липник“, която спомага състезанията да преминат при отлични условия.
Откриването на фестивала бе уважено от заместник-кметовете на община Русе Борислав Рачев, Енчо Енчев и Димитър Недев, Ян Тиен —  секретар по образователната дейност, и Пън Ю — секретар по културната дейност в китайското посолство в България, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, народният представител Иван Иванов, експертът към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова и общинският съветник Пламен Рашев. Присъстват множество русенци и гости на града.
В състезанието с драконови лодки се включиха 15 отбора – 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябва да изминат дистанцията от 200 м. Участниците бяха преминали предварителни тренировки. 
Днес в 18:30 на сцената ще се качат специалните гости на фестивала – младите поп звезди Алекс и Влади. Час след тях присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на китайската група от вътрешна провинция Монголия „IH TSETSN”.
В неделя фестивалът ще продължи с културна програма от 10 ч., като час след това ще започнат полуфиналите в надпреварата с драконови лодки. Финалите ще са в 13:30 ч., а програмата на събитието ще приключи с награждаването от 14 ч.
Фестивалът предлага богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.
Община Русе организира допълнителен транспорт до Лесопарк „Липник“ с маршрут:

Централна ЖП гара – ул. Борисова – бул. Скобелев – бул. Липник – с. Николово – Лесопарк „Липник“ (обръщалото до малкото езеро) и обратно.

Часове на тръгване:

На 22 юни (събота):

От Централна ЖП гара – 10:00; 13:00; 15:00 и 18:00 ч.

От Лесопарк „Липник“ – 11:00; 14:00; 16:00 и 19:00 ч.

На 23 юни (неделя):

От Централна ЖП гара – 10:00 и 13:00 ч.

От лесопарк „Липник“ – 11:00 и 14:00 ч.

Курсовете ще се изпълняват от „Общински транспорт Русе“ ЕАД, като автобусите ще спират на всички установени спирки на градския транспорт по маршрута.
Всички редовни курсове по линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена ще се изпълняват с влизане в лесопарк „Липник“ с маршрут: Автогара „Изток”, ул. „Потсдам”, ул. „Никола Петков”, ул. „Тулча”, ул. „Доростол”/ул. „Плиска”, бул. „Съединение”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Липник”, с. Николово, Лесопарк „Липник“, Долно Абланово, Просена и обратно. Часове на тръгване:
от Русе - Автогара „Изток“: 07:30; 09:30; 12:00; 14:00; 17:00; 19:00; 21:00 ч.;
от Николово: 10:10 ч.;
от Просена: 06:40; 08:30; 13:00; 15:00; 18:00; 20:00 ч.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/