Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пенчо Милков откри мащабния спортен форум „Sports4GreenDeal”

четвъртък, 14 септември 2023

„Щастлив съм, че днес можем да поставим началото на такава прекрасна инициатива в Русе. Нашият град обича спорта и развива десетки дейности в тази посока. С помощта на Министерството на младежта и спорта и с европейска подкрепа през следващите дни ще посрещнем гости от 9 държави. Постарахме се да осигурим отлични условия на всички състезатели и съм убеден, че те ще постигнат впечатляващи резултати, както и ще се забавляват в красивия ни град и на езерото в Лесопарк „Липник“.

С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към всички присъстващи на откриващата пресконференция на спортното събитие по проект Sports for Green Deal, финансиран по програма „Еразъм“ на ЕК, която се проведе в зала „Св. Георги“ в сградата на местната администрация. Официални гости на откриването бяха Илияна Христова, директор дирекция „Европейски програми, проекти и международно сътрудничество“ в Министерството на младежта и спорта, Теодора Саракостова, държавен експерт и доц. д-р Даниела Оронова от НСА.

В зала „Св. Георги“ присъстваха още представители на клубове, участници в спортното събитие - от Сърбия, Германия, Турция и РС Македония. Представителите на останалите 4 държави се очаква да пристигнат тази вечер и в ранните часове на утрешния ден.

Доц. Даниела Оронова представи чрез презентация кратка история на драконовите лодки от древността до наши дни. Тя отбеляза и провелия се наскоро фестивал на езерото в Панчарево, като подчерта значимостта на предстоящото Световно първенство по драконови лодки, което ще се проведе през 2025 г. на езерото в Лесопарк „Липник“ и на което домакин ще е Община Русе.

Отличното взаимодействие между РУ „Ангел Кънчев“ и Община Русе беше отбелязано в приветствието на д-р Валери Йорданов - ръководител катедра „Физическо възпитание и спорт“ към университета. Участие в пресконференцията чрез свои презентации взеха и представители на германския клуб по ориентиране OC Munchen, спортен клуб "Пиколо" от Турция, спортен клуб по ориентиране „Златовръв“ от РС Македония, СТПД „Академик“, Спелео клуб „Академик“, СК „Далян“ и др.

По програма през утрешния ден предстоят гонки в дисциплината “Драконови лодки” на 500 м, а демонстрацията на атрактивните плавателни средства е през неделния ден. От 17:00 и 17:45 в Парка на младежта в Русе ще започнат състезания по ориентиране и лекоатлетическо бягане.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/