Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пенчо Милков присъства на представянето на годишния отчет на ОД на МВР-Русе

петък, 09 февруари 2024

Положителни резултати за изминалата 2023 се отчитат в противодействието на икономическата престъпност в област Русе, като процентът на разкриваемост на кражбите, които са най-масовото криминално деяние, е с 16% повече от предходната 2022 г. Престъпленията против собствеността за 2023 г. са 702, а общият брой на всички престъпления за дванадесетте месеца на изминалата година е 2374 или с 212 повече от 2022 г. Това стана ясно от годишния отчет на ОД на МВР-Русе, който беше представен от директора на институцията ст. комисар Пламен Първанов. На срещата присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, кметът на община Русе Пенчо Милков, областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев.

„Въпреки всички трудности пред органите на реда, свързани с непрекъснатите смени в ръководството на държавата, редица протестни действия, природни бедствия и увеличен миграционен натиск поради усложнената външнополитическа обстановка, служителите на МВР изпълняваха и продължават да изпълняват професионално своите задължения. Като кмет на община Русе заявявам твърдата си подкрепа към ръководството на ОД на МВР-Русе и към всички служители на институцията, които се грижат за сигурността на гражданите и спазването на обществения ред в града“, каза кметът Пенчо Милков.

По думите на ст. комисар Първанов усилията за намаляване на пътно-транспортните инциденти са насочени към осигуряване на по-голяма безопасност на пътищата. Въпреки увеличението на броя на катастрофите през 2023 година (1101 случая, с 44 повече от предходната година), броят на загиналите и ранените е по-нисък. Това е резултат от по-ефективните действия за предотвратяване на опасни ситуации и увеличаване на информираността на шофьорите.

Значително намалява броят на водачите, засечени да шофират под въздействието на наркотици и алкохол, като основна роля за спада е въвеждането на санкцията за изземване на автомобила при подобно нарушение.

Въпреки положителните тенденции работата за подобряване на сигурността и намаляване на престъпността продължава да бъде приоритет за представителите на държавната и местната власт. Основен фокус в техните действия ще продължават да бъдат противодействието на битовата престъпност, на контрабандата и акцизните стоки без бандерол, на престъпленията, свързани с корупционни практики, намаляване броя на пътнотранспортните произшествия и ограничаване на миграционния натиск.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/