Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пенчо Милков участва в откриването на новата “Пътека на авлигата”

неделя, 07 юли 2024

Десетки граждани посетиха в неделния ден местността под хижа “Приста”, за да присъстват на откриването на новата “Пътека на авлигата”. В събитието взеха участие кметът Пенчо Милков, заместникът му Енчо Енчев и директорът на ОП “Паркстрой” Николай Кънчев.

Инициативата се организира от група доброволци, създали наскоро проекта „Здраве за парк Приста“, и е със съдействието на Община Русе. Самият проект е подкрепен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е част от най-голямата социално отговорна инициатива на веригата магазини за хранителни стоки Лидл България „Ти и Lidl за нашето утре“.

Организаторът на събитието - Албена Милкова, благодари за подкрепата от страна на Община Русе и подчерта, че след активната намеса на общинските предприятия „Паркстрой“ и „Комунални дейности“ местността изглежда по съвсем различен начин. От своя страна кметът Пенчо Милков приветства участниците в неделния екопоход, като поздрави доброволците за тяхната идея и реализацията ѝ. “От няколко години облагородяваме парковите площи в Русе и околностите, и в дългосрочен план имаме намерение да се погрижим и за парк “Приста”, като той трябва да има устойчив модел за поддръжка. Относно новата пътека - оказва се, че в местността, освен наличието на доста голям брой авлиги, има и над 80 вида птици, и се надявам всички, които ще спортуват или отдъхват тук, да научат и много нови неща”, каза кметът. Милков сподели, че се предвижда монтиране на видеонаблюдение, като се обмисля изграждане на каменно барбекю на площадката до бетонната сцена и поставяне на дървена беседка.

След откриването на пътеката присъстващите имаха възможност да се включат в организирано от Ruse Bird Walks наблюдение на няколко вида птици  - обикновен пчелояд, сива чапла, речна чайка и няколко вида лястовици. Интерес предизвикаха поставените QR кодове на указващата началото на пътеката табела, като при тяхното сканиране се възпроизвеждат звуците, които издават редица видове птици в парка.

В програмата на събитието имаше игри по ориентиране с карта и награди за най-активните участници. В близост до сцената, на която в миналото се провеждаше фестивалът „Златната гъдулка“, беше обособена пикник зона, а за присъстващите и всички, които ще посетят занапред местността, бяха монтирани от организаторите 5 дървени маси с пейки към тях. Импровизирани пейки са поставени и по протежение на самата пътека.

Организаторите на инициативата предвиждат скоро да почистят и стъпалата до сцената, които водят до алея на билото на хълма, свързваща самата местност с хижа “Приста”.

 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/