Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов откри конференция за развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион

петък, 17 юни 2016

Днес, кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри конференция на тема „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

В конференцията взеха участие още еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу, вицепремиерът на Румъния и министър на регионалното развитие и публичната администрация Василе Дънку, министърът на туризма Николина Ангелкова, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Деница Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия, Андрей Новаков, депутат в Европейския парламент, Николае Барбу, кмет на община Гюргево, Кристофър Имбсен – заместник-директор в Световната организация по туризъм, областният управител на областна администрация на Русе Стефко Бурджиев, председателят на ОбС чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и над 100 представители на почти всички държави от Дунавския регион, посланици, регионални и местни ръководители, предприемачи, представители на академичната общност, на неправителствения сектор и др.

„Една от най-важните секторни политики е туризмът. Именно поради тази причина съм изключително щастлив в Русе да се проведе дискусия за развитието и перспективите пред туризма и сигурността. Благодарение на днешната среща всички ще можем да заявим единна позиция и да говорим за конкретни проекти и добри практики, за да сме още по-успешни и разпознаваеми като сигурна туристическа дестинация“ – каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

По думите на министър Ангелкова стана ясно, че страната ни има огромен потенциал да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион. „В българската част на Дунавския регион попадат седем области – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. На тяхна територия през 2015 г. са пренощували близо половин милион туристи, а приходите от нощувки са над 8 млн. лв.“ Министърът съобщи още, че 980 000 румънци са посетили България през 2015-а, а тази година се очакват над 1 млн. румънци в нашата страна. Тя допълни, че много важни за туризма в региона са и круизните посещения, като през тази година се очакват 340 посещения на круизни кораби в Русе.

От своя страна еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че сигурността е много важна тема за Дунавския регион и туристите, които го посещават. Тя беше категорична, че трябва да се предотврати усещането за несигурност, защото това е от особено значение при избора на дестинация. Госпожа Крецу изтъкна факта, че всеки 5-ти европеец живее и работи в Дунавския регион, който има 112 млн. жители, като добави, че 1 евро от всеки десет във вътрешния продукт идва именно от туризма в Европейския съюз. „Дунавският регион винаги е бил безопасна дестинация и ние трябва да продължим да работим в тази посока, особено на фона на международната ситуация“ – допълни още еврокомисарят.

Василе Дънку, вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния заяви, че е много важно държавите от Дунавския регион да взимат общи решения за разширяване на контактите, за да бъде създадена регионална идентичност и общ бранд Дунав, който да направи региона по-разпознаваема туристическа дестинация.

След откриването на конференцията, кметът Пламен Стоилов, министър Ангелкова, комисар Крецу, вицепремиерът Дънку и зам.-министърът Деница Николова посетиха Математическа гимназия „Баба Тонка“ в града, за да се запознаят с резултатите от проект „ИКТ – Сила за промяна в образованието“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. В рамките на проекта е извършено модернизиране на учебни кабинети.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/