Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов откри празничната програма по случай 24 май

вторник, 24 май 2016

Днес се отбелязва тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост със серия от празнични събития.

Началото беше поставено в 10:30 ч. с шествие по главната улица на града, по която преминаха ученици от всички русенски училища и деца от детски градини, водени от мажоретки и от Общински духов оркестър. Двата лъча тръгнаха от пл. „Батенберг“ и от края на ул. „Александровска“ при Паметника на Съветската армия по посока пл. „Свобода“, където кметът г-н Пламен Стоилов ги приветства по случай празника. Той поздрави всички ученици, учители, дейци на просветата, науката, културата изкуството и всички гости в град Русе с най-хубавия, най-истинския, най-обичания, най-българския празник – 24 май. 

„Русе е възроден, Русе е различен, Русе живее. Векове ни делят от деня, в който светите братя създадоха славянската азбука. Азбуката ни даде нашата писменост, ние съхранихме историята, ние запазихме националната си идентичност и преминахме през всички превратности на съдбата, за да има България“, допълни още г-н Стоилов.

На събитието присъстваха народни представители, Областният управител на Област Русе – Стефко Бурджиев, председателят на ОбС – проф. Христо Белоев, кметът на Община Русе – Пламен Стоилов, зам.-кметовете – Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, д-р Страхил Карапчански, Иван Григоров, ректорът на РУ „Ангел Кънчев“ – проф. Велизара Пенчева, общински съветници и жители на град Русе.

При събирането на лъчовете пред Общината, русенци и гостите на града станаха свидетели на дебютното представление на възстановения градски мажоретен състав към Общински младежки дом – Русе „Екстрийм“, както и на едно мащабно изпълнение на всички хорови състави в Русе, които за първи път се събират заедно. Те изпълниха Химна на Св. Св. Кирил и Методий под съпровода на Общинския духов оркестър.

В 11:30 ч. започна традиционният концерт под надслов „Върви, народе възродени!“ с участието на деца от Общински детски център за изкуство и култура и състави от 11 русенски училища.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/