Пропускане до съдържанието на страницата

Кметът Пламен Стоилов откри семинар на тема взаимодействието между църквата и властите

петък, 15 април 2016

Днес, кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов откри работен семинар на тема: „Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи“.

На форума присъстваха още Русенски митрополит Наум, зам. областният управител на Област Русе Станимир Станчев, Диана Стефанова – съветник на министъра на образованието, кметът на Кюстендил Петър Паунов, представители на Митрополиите в България, учители и гости.

По време на своята реч, г-н Стоилов заяви, че е убеден, че обучението по религия е от съществена важност за подрастващите, защото църквата играе важна роля в изграждането на личността и утвърждаването на християнските добродетели. „Няма да пестим средства, за да направим вероучението достъпно за всички желаещи, които желаят да бъдат възпитавани в основните християнски ценности, а именно смиреност, вяра и доброта“ – каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

Русенският митрополит Наум отправи приветствие към всички присъстващи и заяви, че провеждането на форума е от изключителна важност, защото ограмотяването е непълноценно без религиозното образование. „Църквата се нуждае от помощта на институциите и властите, защото вероучението в неделните училища и преподаването на предмет „Религия“ в училищата като СИП и ЗИП е недостатъчно. Благодарен съм на Община Русе за финансирането на програми, в които вероучение изучават 967 ученици в 65 групи. Неслучайно семинарът се провежда именно в Русе, тъй като това е институцията, която най-добре си сътрудничи с духовната власт от общините в България“ – каза още русенският митрополит Наум.

Форумът се организира от Русенска митрополия, в сътрудничество с екип специалисти в областта на религиозното образование. Целта на форума е споделяне на опита на институциите в областта на взаимодействието между Църквата, държавата и общинските власти при провеждането на религиозно образование. Семинарът ще обобщи опита от работата в тази област през последните 20 години. 

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/