Пропускане до съдържанието на страницата

Коледните атракции в Русе включват Леден парк, базари и благотворителен рождественски фестивал

сряда, 06 декември 2023

Традиционният Коледен базар на Община Русе тази година е разположен на ул. „Александровска“ пред Съдебната палата. 24 павилиона са на разположение на русенци и гости на града, желаещи да си закупят коледни стоки. Местната администрация е предоставила на сдружения с нестопанска цел и 4 павилиона за благотворителна дейност. В тях могат да бъдат закупени ръчно изработени изделия за благотворителни цели. Решението за тяхното разполагане е на Общинския съвет, като отдаването им е безвъзмездно. Две заведения предлагат и вкусни месни деликатеси и напитки.

„Леден парк“ очаква русенци на Ларгото пред Държавна опера – Русе. Пред Ледената пързалка желаещите могат да опитат сладки изделия, скара и греяно вино, както и да се включат в забавни игри за малки и големи.

Пред паметника на Стефан Караджа в Русе бе открит и благотворителният рождественски фестивал „Светлина в мрака“. Събитието се организира с помощта на Община Русе от сдруженията „СъГраждани“, „Новият Русе — Русчук.БГ“, „Градоред“, фондация  „Колективът“ и партньорски организации.

В специално проектираните и произведени за целта къщички от еко материали търговци производители и творци ще предлагат своите продукти от епоксидна смола, ръчно изработени кукли, илюстрации, ръчни плетива, коледни играчки от филц, албуми, изделия на коледна тематика, рамки, бижута от полимерна глина и сребро, бижута, чаши, тениски и др.

Организаторите са предвидили богата и разнообразна програма, в която ще се включат множество изпълнители.

Община Русе подкрепи идеята за „Светлина в мрака“, като подготовката на събитието започна още през пролетта с избора на локация. Предвид благотворителния характер на фестивала, всички дейности, за които е спомогнала местната администрация, са безвъзмездни.

Фестивалът ще продължи до 31 декември.

Във фоайето на Доходното здание бе открит и Благотворителен коледен базар. В инициативата се включват 6 русенски социални услуги - Дом за пълнолетни лица с физически увреждания „Милосърдие", Сдружение с нестопанска цел „Еквилибриум“, Сдружение „Дете и пространство“, Сдружение „Рализ – Бализ“, Сдружение „Трета възраст“ и Сдружение „Център за кратка терапия и решения“. Продаваните изделия са дело на самите потребители по време трудотерапевтичните им дейности.  Желаещите могат да закупят коледна украса, картички, ръчно изработени сапуни, играчки, лакомства и други. Приходите от тях ще се използват за нуждите на социалните услуги.

Коледният базар ще остане в Доходното здание до четвъртък включително.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/