Пропускане до съдържанието на страницата

„Коледно надиграване“ 2023 обещава на почитателите на фолклора много настроение и награди

вторник, 21 ноември 2023

На 9 декември /събота/ от 17 ч. зала „Дунав” отново ще оживее в ритъма на българските фолклорни танци по време на традиционното „Коледно надиграване“. Атрактивното събитие се осъществява с подкрепата на ОП „Русе арт“ и е част от Коледно-новогодишния фестивал на Община Русе.

Публиката ще има възможност да се наслади на завладяващите изпълнения на изявени русенски фолклорни танцови ансамбли, сред които ФТТ „Найден Киров“ с участие на всичките си формации, ансамблите „Зорница”, „Здравец” и „Русчуклийче“ при Общинския детски център за култура и изкуство и „Зора“ при Общинския младежки дом. В надпреварата ще се включат и популярните русенски клубове за народни танци „Играорци”, „Нашенци“, „Фламинго Етно“, „Жълтица“, „Родолюбец“ и „Орисия“.

В конкурса ще се състезават танцови двойки в две възрастови категории - от III до VI клас и от VII до XI клас. Професионално жури, съставено от хореографите Eмил Костадинов, Ренета Стефанова и Йордан Йосифов, ще има нелеката задача да определи майсторите на народния танц. В конкурсната програма, освен признанието на журито и аплодисментите на всички зрители в залата, победителите ще получат грамоти за участие, както и атрактивни награди, осигурени от Община Русе.

По традиция публиката също ще има възможност да покаже танцовите си умения. В категория „Зрители“ всеки желаещ ще може да се включи в надиграването.

Правото да се състезават за приза Мис и Мистър танц 2023  ще имат класиралите се на първите три места състезателни двойки от двете категории, както и отличените в надпреварата на публиката участници.

Тази година оркестърът на Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ при Общинския детски център за култура и изкуство ще подкрепя със своите изпълнения надиграващите се състезателни двойки.

За десета поредна година ще бъде присъдена престижната Награда за най-артистично изпълнение, учредена от ФТТ „Найден Киров” на името на неговия основател – творецът и хореограф Иван Донев.

Водещ на фолклорния празник ще бъде актрисата от Държавен куклен театър – Русе Деница Дончева.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/