Пропускане до съдържанието на страницата

Конференция в Русе събра историци, банкови експерти и бъдещи финансисти

понеделник, 11 юни 2018

Конференция на тема „От Спестовно дружество „Гирдап” до криптовалутите” събра за дискусия русенски гимназисти с водещи експерти в банковото и застрахователното дело. Семинарът, който е част от проекта  „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”, се проведе в зала 2 на хотел „Рига”. Проектът се осъществява по програма „Знание и растеж”, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух, с подкрепата на Фондация „Еконт”. Идеята обединява усилията на Фондация „Бряг” и партньорите по проекта Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети”, РУ „Ангел Кънчев”, РБ „Любен Каравелов”, Държавен архив – Русе и Регионалния инспекторат по образование.

 

Участници в конференцията бяха учениците от 10 клас на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети”. Лектори на семинара бяха: Роза Велинова - историк, Красимир Денчев – експерт по банки и застраховане, д-р Александър Косулиев и д-р Елизар Станев - главни асистенти във факултет "Бизнес и мениджмънт" на РУ "Ангел Кънчев", специалисти по криптовалути.

 

Роза Велинова говори по темата „Банките в Русе: Началото. Ролята на финансовите институции за развитието на икономиката на региона след Освобождението”. Тя подчерта ролята на града ни за зараждането и развитието на банковото дело в страната. След нея Красимир Денчев представи състоянието на банковия и застрахователния сектор днес. Той спечели вниманието на слушателите с много практически примери от дългогодишния си опит като банкер и застраховател. Голям интерес сред бъдещите икономисти и финансисти предизвика и интересно поднесената тема „Криптовалутите: временен хит или бъдещето на финансовата система”. По нея говориха главните асистенти от РУ д-р Александър Косулиев и д-р Елизар Станев. Те обясниха, че в момента съществуват 1600 вида криптовалути и представиха най-популярните от тях. Разкриха кои са технологиите, на които се базират, какви са предимствата и недостатъците им и подчертаха необходимостта от регулация в сектора. Младите учени разкриха и собствената си визия за бъдещето на криптовалутите.

 

Партньорите по проекта от Държавен архив – Русе бяха подготвили съпътстваща фотоизложба. Участниците в семинара видяха фотоси на някои от старите русенски сгради, в които са се помещавали първите банки, а също и ценни документи от фонда на архива, свързани с развитието на банковото дело в Русе.

 

Накрая организаторите на конференцията представиха пред гимназистите условията на обявените конкурси за есе на тема „От първите банки до криптовалутите” и фотоконкурс „Сградите на първите банки в Русе напомнят за началото”. В тях могат да участват всички ученици от русенските гимназии. Конкурсите са отворени и за студенти, които имат интерес към темата. Двете надпревари са част от проекта „От началото на банковото дело в Русе до криптовалутите – традициите и визионерството през погледа на русенските ученици и студенти, бъдещи лидери в икономиката и финансите”. Целта му е да се съхрани паметта за важни исторически моменти от миналото на Русе, да се вдъхновят наследниците на първите банкери да продължат традициите и да се предизвика интересът им към изучаването и развитието на най-новите технологии в областта на финансите. Есетата за конкурса трябва да бъдат в обем до две страници и да са придружени от трите имена и телефон на автора. Есетата и фотографиите трябва да се изпращат на  e-mail: editor@briag.bg. до 30 юни.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/