Пропускане до съдържанието на страницата

КОЦ – Русе представи новата си апаратура за диагностика на онкологични заболявания

понеделник, 05 февруари 2024

В момента в България единствено София и Варна разполагат с мамограф и ехограф на такова технологично ниво

 

 

В Комплексния онкологичен център в Русе днес бе представена новата техника за подобряване диагностиката на пациентите и ранната диагностика за откриване на ракови заболявания. Медицинските уреди бяха представени от управителя на КОЦ д-р Камен Кожухаров и началника на отделение „Образна диагностика“ д-р Десислава Генова - Николаева, а специални гости бяха заместник-кметът Димитър Недев, областният управител Данаил Ковачев и директорът на РЗИ – Русе д-р Александър Парашкевов.

„Важно е да насочим вниманието на гражданите към превенция на раковите заболявания и тяхното ранно откриване. В Комплексния онкологичен център работят изключителни професионалисти, които вярвам, че с новата техника ще постигнат много добри резултати със заболелите пациенти“, каза заместник-кметът. Той пожела успех на лечебното заведение в предстоящите проекти.

Апаратурата включва ядрено-магнитен резонанс, което е нова дейност за лечебното заведение. Това е необлъчваща техника, с която могат да се изследват и млечните жлези, като този вид прегледи не се заплащат от НЗОК.

Комплексният онкологичен център може да се похвали и с мамограф и ехограф от висок клас. Апаратурата е нова технологично и очакванията са да се използва не само от русенци, но и от жители на други области. В момента в България единствено София и Варна разполагат с подобна техника. От болницата споделят, че мамографът може да прави обикновени и 3D снимки, както и контрастно усилване на мамографския образ. Това позволява лесна диагностика.

Новата медицинска апаратура е закупена от лечебното заведение по съвместен проект с „Регионален фонд за градско развитие“ АД и се финансира с дългосрочен кредит, като има и самоучастие. Прегледите ще се извършват както с направление от НЗОК, така и със заплащане.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/