Пропускане до съдържанието на страницата

Кръстиха новия кораб за удълбочаване на Дунава

събота, 14 май 2022

Днес бе кръстено най-новото попълнение във флотилията на ИА „Проучване и поддръжане на р. Дунав“ - маневрен кораб „Искър“. Той е изработен в „С.Ц. Корабостроителница АТГ Гюргево“ и включва още понтон, шалан и драга, с които агенцията ще може да изпълнява самостоятелно корекции на речното дъно.

„През юни очаквам да започне обучението на екипажите за това как да се използва комплектът и след осигурено финансиране да пристъпим към удълбочаване на критичните участъци на р. Дунав, така че да осигурим целогодишно корабоплаване“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, който бе официален гост на церемонията.

Изпълнителният директор на агенцията инж. Павлин Цонев припомни, че тази година се навършват 100 години от първия закон за службата за  поддържане и подобряване плавателността на Дунава и че новият кораб носи името на първия български влекач, преобразуван по-късно в товаро-пътнически кораб. 

„Ние поемаме щафетата на онези първи кораби, порили вълните на Дунава, и продължаваме да работим за поддържане и подобряване на плавателността й“, допълни инж. Цонев.

Поздравления към екипа на ИАППД и капитана на кораба отправиха още областният управител Анатоли Станев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев. Недев подари икона на Св. Николай Чудотворец, която да закриля екипажа на кораба и заяви, че задачата по удълбочаването на р. Дунав е изключително отговорна, тъй като тя остава най-дългият вътрешноводен плавателен път в Европа.

Кръстникът Анета Ангелова пожела попътен вятър на кораба и разби бутилка шампанско в корпуса му.

Маневреният кораб „Искър“ е доставен в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/