Пропускане до съдържанието на страницата

Кризисният център за деца бежанци отбеляза една година от създаването си

четвъртък, 16 ноември 2023

Във връзка с отбелязване на 1 година от успешното разкриване и предоставяне на услугата Кризисен център за непридружени деца –чужди граждани и деца-бежанци в риск /КЦНДЧГДБР/ на територията на община Русе, се проведе празнично тържество. В него участие взеха децата от услугата, екипът, както и потребители на други социални услуги и партньори.
На тържеството присъстваха и поднесоха поздравления и подаръци зам.-кметът Енчо Енчев, Десислава Енчева - представител на УНИЦЕФ, представители на РУ „А. Кънчев“, ОДМВР-Русе, ДАНС-структура Русе, УМБАЛ "Медика", Фондация за достъп до права "ФАР", БЧК, Сдружение "РАЛИЗ- БАЛИЗ", Сдружение „Дете и пространство“, Сдружение „Център Динамика“ и др.
Празникът протече с изяви на деца от услугата, както и на възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ –Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, ФТА „Здравец“, НЧ "Гюнеш - 2012“ - Русе и потребители на центрове за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства и деменция.
По време на празника управителят на услугата представи накратко постигнатите резултати с децата за тази една година, което е резултат от съвместната работа на екипа с експертите от Община Русе, УНИЦЕФ, Върховния комисарият за бежанците към ООН, както и всички държавни и неправителствени организации на местно ниво, имащи отношение към непридружените деца.
Денят за отпразнуване на годишнината от разкриването на услугата съвпадна и с отбелязването на 16 ноември - Международният ден на толерантността.
Тържеството завърши с хоро, празнична торта и нетрадиционна азиатска почерпка, приготвена от екипа и децата на услугата.
Припомняме, че услугата е държавно делегирана дейност и бе разкрита на територията на община Русе на 1 ноември 2022 г. със заповед за предварително одобрение на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и с решение на Общински съвет - Русе.
Капацитетът на услугата е 16 деца, за които се полагат 24 ч. специализирани грижи от 12-членен екип. Към момента са настанени 9 деца от Сирия, Египет, Афганистан и Еквадор.
Потребност от разкриване на тази услуга се установи с възникналата бежанска вълна и зачестилите случаи на задържане на непридружени деца бежанци на ГКПП „Дунав мост“, както и липсата на подходящи услуги на територията на община Русе.
Услугата функционира успешно, като получава необходимата методична и експертна подкрепа от Община Русе, неправителствени организации с опит в сферата и държавни органи на местно и на национално ниво.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин
https://www.livechatalternative.com/