Пропускане до съдържанието на страницата

Лиляна Павлова, Меглена Кунева и Пламен Стоилов участваха в бизнес форум в Русе

петък, 13 май 2016

Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов презентира днес Инвестиционната програма на Община Русе на бизнес форум, който се проведе в зала „Европа“ на Доходното здание. Събитието е организирано от вестник “24 часа” и е част от националната кампания “Региони в растеж”, която включва поредица от публикации и събития - срещи на местната власт с местния бизнес.

Приветствие в началото на форума отправи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, а участие в бизнес срещата взеха Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Валери Белчев, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, народният представител Пламен Нунев, областният управител Стефко Бурджиев, кметът на Силистра д-р Юлиан Найденов, други кметове на общини от региона, представители на бизнеса и др.

Целта на кампанията е да изследва кои са неизползваните ресурси и възможности за стимулиране на местните икономики. Русе е третата спирка по пътя на кампанията, като дискусията с участието на общински власти, инвеститори, държава и местната общественост бе посветена на възможностите за развитие на регион Централен Северен (включващ областите Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра).

Участниците във форума разискваха кои са големите инвестиционни проекти в региона, кои са секторите с най-голям потенциал за растеж, кои са приоритетите на новата местна власт и от какво има нужда местният бизнес.

Партньори в кампанията са най-голямата работодателска организация КРИБ и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Основен спонсор на кампанията е СИБанк.

В своята презентация министър Лиляна Павлова припомни, че Русе приключи успешно проектите си по ОП „Регионално развитие 2007-2013“. „Първият програмен период даде възможност на общините за много добри инвестиции. С новата програма искаме повече растеж. Трите стълба, на които залагаме са – пътна инфраструктура, инвестиции, публично-частни партньорства“, заяви Павлова. Тя допълни, че новият път до Велико Търново, ще превърне Русе в мотор на региона. По думите й, екипът на кмета Стоилов е доказал своя капацитет с перфектна инвестиционна програма.

Пламен Стоилов на свой ред заяви, че министър Павлова винаги е подкрепяла Русе. „Подкрепяла ни е дори рисково, но ние доказахме, че оправдаваме доверието“, допълни Стоилов.

Русенският градоначалник представи Инвестиционната програма на Общината, която ще вложи 56 млн. лева в 5 важни проекта. Те са свързани с втория етап на Интегрираната система за градски транспорт на стойност 24 млн. лева, с реконструкцията и рехабилитацията на крайбрежната зона и парка на младежта на стойност на стойност близо 17 млн лева, с подобряване на социалната инфраструктура в града, ремонт на общо 5 училища и детски градини на стойност над 12 млн. лева и др. „Русе ще се обърне с лице към Дунава през следващите години, благодарение на европейските средства, които ще получим, за да продължим с видимите промени в нашата община“, заяви още кметът.

След края на форума, кметът Стоилов, министър Павлова и народният представител Пламен Нунев направиха преглед на редица обекти в града, сред които обновеното Кръгово кръстовище, пробивът, свързващ кв. „Родина“ с центъра на града, блок „Райна Княгиня“ – първият блок в Русе, който ще бъде саниран и обновен по Националната програма за енергийна ефективност.

По-рано днес, кметът Пламен Стоилов показа на министър Павлова и Сарайския мост, който има нужда от ремонт и рехабилитация. В момента министър Павлова изнася лекция в Русенския университет пред студенти и преподаватели.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Последни Новини

виж всички новини >

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/