Пропускане до съдържанието на страницата

Мартин Сиромахов с трето място в Националния фестивал „Детска мелодия на годината“

вторник, 26 март 2019

В Зала 1 на НДК  завърши  първото издание на националния фестивал "Детска мелодия на годината". Деветгодишният Мартин Сиромахов бе единственият избран от Русе и региона да изпълни една от  14-те песни допуснати до финал. Той беше избран от композитора Георги Джилянов да представи неговата песента „На Плажа“, по текст на  Борислав Ганчев и Георги Джилянов. Аранжиментът е на Георги Цветков, звукозаписът е дело на Пламен Мирчев-Мирона, а клипът на песента - на Стефан Матеев.

Седемчленно професионално жури от изтъкнати музиканти, композитори и текстописци оценяваше 14-те финални песни. Песента „На плажа“, изпълнена от Мартин, бе отличена с 3-та награда. Той получи приза за най–добро сценично присъствие. 

„Най-голямата ми награда бе срещата с изключително артистичния и талантлив Мартин Сиромахов от Русе, който изпя моята песен.“, сподели в профила си композитора Георги Джилянов след награждаването. Малкият талант е солист на Вокално студио „Слънчеви ноти“ с вокален педагог Наталия Константинова.

Фестивалът ,,Детска мелодия на годината’’ бе организиран от ,,Сдружение за българска музика и изкуство” и е подкрепен от Съюз на българските композитори, Съюз на писателите в България, Съюз на музикалните и танцови дейци и Държавната агенция за българите в чужбина. Патриархът на България и  Апостолическия нунций  благословиха фестивала, малките участници в него, техните семейства, организаторите на фестивала и неговите поддръжници.

Фестивалът стартира на 22.03.2018 г. с двумесечен срок за набиране на нови детски песни за деца до 14г., от които професионално жури избра 14 песни. Националното прослушване за деца се проведе в 12 областни града от 15 юни до 9 юли – Шумен, Варна, Русе, В.Търново, Плевен, Монтана, Бургас, Кърджали, Стара Загора, Пловдив, Благоевград и София. Явиха се общо 340 деца до 14 годишна възраст, от които бяха избрани индивидуални изпълнители, дуети, триа, квартети, секстети и вокални групи, които да изпълнят финалните 14 песни .

На 22 септември те започнаха да звучат по всички програми на БНР, а от 1 октомври видеата на песните можеха да бъдат гледани в Ютуб и телевизия Е-кидс.

Песента ,,На плажа’’ може да бъде видяна на      https://www.youtube.com/watch?v=sAxPwNHF83M  

В гала концерта като носители на 1-ва награда от съпътстващия конкурс “Гласовете на детската мелодия на годината“ като гост-изпълнители бяха поканени и ВГ „Приста“ Русе. Те имаха честа да изпълнят  и специално написаната песен–химн на ,,Детската мелодия на годината“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/