Пропускане до съдържанието на страницата

Министър Ангелкова откри конференция, посветена на културно-историческия туризъм

петък, 21 юли 2017

Днес министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова е на посещение в град Русе. Тя проведе работна среща с кмета на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кмета по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателя на ОбС-Русе проф. Христо Белоев, областния управител на Област Русе Галин Григоров и заместника му Свилен Иванов.    

Г-н Стоилов подари на г-жа Ангелкова картина, изобразяваща дунавското крайбрежие и изрази благодарност за подкрепата на Министерството на туризма и доброто сътрудничество в името на утвърждаването на Русе като туристически център.

След срещата се проведе кръгла маса за обществено и експертно обсъждане на варианти за развитие и промоциране на културно-исторически туристически маршрут „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“. Тя беше открита от Мария Цанкова – изпълнителен директор на АДО „Дунав“ с приветствие, в което посочи, че този проект и неговата концепция представят един иновативен туристически продукт с голям отличителен потенциал. В своето обръщение, г-н Стоилов заяви: „За мен е чест да Ви приветствам, особено в тази знакова година, в която Асоциацията отбелязва своята 25-та годишнина. Имаме голямо туристическо богатство. Богатство, което свързва народите по поречието на Дунав – река, която не е граница, а мост.“ Министър Ангелкова сподели, че Русе има всички предпоставки да доразвие и усъвършенства своя ценен и уникален по рода си потенциал: „Чрез полаганите съвместни усилия с фокус към утвърждаването на културно-историческия туризъм, ще съумеем да промотираме това богатство, с което разполагате, на световно ниво“. Тя коментира още темите за развиване на еко-туризъм по поречието на река Дунав, създаването на смесени продукти за перспективни пазари като Китай, Индия и Япония и функциите на регионалното звено към Министерството на туризма в Русе в качеството му на ефективен инструмент за развитие и популяризиране на туристическа дестинация България и в частност Дунавския регион. Тя посочи още показателни факти за усилията на Община Русе, сред които над 5% ръст на туристите за 2016 г. и над 11% ръст на приходите от туризъм.

Проектът, представен днес от АДО „Дунав“ цели да се увеличи устойчивото използване на общото културно наследство в рамките на трансграничния регион чрез развитие и промоциране на интегриран туристически продукт в областта на културното наследство. В момента се разработват два стратегически документа – за развитие, усъвършенстване и иновация, както и за маркетизиране и промоциране на маршрута.

Министър Ангелкова посети Алеята на световните изобретения от пясък на русенския кей, която й презентира Ирена Петрова, директор дирекция „Култура и образование“ и се запозна с визията на Община Русе за модернизация на крайбрежната зона на града, представена от арх. Живка Бучуковска по време на обиколка с корабчето „Русчук“ по реката.

По-късно днес, г-жа Ангелкова посети Русенски университет „Ангел Кънчев“, където се срещна с академичното ръководство и екипа на катедра „Телекомуникации“, работещ по проект „Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния”, финансиран по програма „Interreg V-A Румъния – България“.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/