Пропускане до съдържанието на страницата

Музиканти със световна слава представят Русе по време на Румънското Европредседателство

понеделник, 25 март 2019

Като истински „Посланик на Русе“ за първи път в своята история и в близко сътрудничество с музиканти от Румънския национален симфоничен оркестър, Русенският фестивален оркестър ще гостува в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ с концерт на 1 април т.г. – един жест на приятелство към нашите северни съседи по повод Румънското председателство на Съвет на ЕС и Стратегията на ЕС за Дунавския регион. 

Под ръководството на именития български диригент Емил Табаков и с участието на световноизвестния български цигулар Светлин Русев  оркестърът ще изпълни „Класично и романтично“ от П. Владигеров, Втория цигулков концерт на С. Прокофиев и Сюита из балета „Жар птица“ на И. Стравински.

Като ексклузивен продукт на най-стария международен фестивал за класическа музика в България „Мартенски музикални дни“, Фестивалният оркестър привлича ежегодно елитни и високо мотивирани български инструменталисти от цял свят, по-голямата част от които възпитаници на Националното училище по изкуствата в Русе. Днес Фестивалният оркестър е феномен със символно значение за българската музикална общност и не случайно е носител на престижната награда „Музикален проект на годината“ (2016) на Българското национално радио.

Гостуването на Русенския фестивален оркестър в Букурещ ще е преди всичко красноречив израз на приятелските и добросъседски отношения и сътрудничество между България и Румъния в рамките на Дунавската стратегия и Европейския съюз, както и силен стимул за професионално израстване и развитие на талантите на Русе.

Концертът на русенските музиканти в Румъния се осъществява благодарение на „Оргахим“ АД и Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Партньори при реализирането на инициативата са още фирмите  „Рубишипс“ ООД, Свободна зона – Русе ЕАД, „Булмаркет ДМ“,  Леон–Аудио, Българо-румънската търговско–промишлена камара, доц. д-р Кирил Панайотов.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/