Пропускане до съдържанието на страницата

Наградиха участниците в третото издание на 3D STREET ART

четвъртък, 12 септември 2019

Днес се състоя награждаването на участниците в третото издание на 3D STREET ART. То се организира от Община Русе и Фондация „Русе – град на свободния дух“, със съдействието на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“.

В продължение на четири дни на централния площад  „Свобода“ творците създадоха четири триизмерни произведения на тема  „3D приказен свят в града“, като за първи път се рисуваше на три равнини, които оформят своеобразен ъгъл на стая, която пренася зрителя в един фантастичен свят, в който оживяват Джак и бобеното зърно, Алиса в страната на чудесата, Аладин и един добър великан.

Художниците от творческа група GiArtCrew в България и от Босна и Херцеговина получиха грамоти и награди от г-жа Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ към Община Русе. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова, ръководителят на проекта Десислава Василева, която е експерт „Програми и проекти“ във Фондация „Русе – град на свободния дух“ и началникът на отдел „Култура“ Анна Сипос.

Преди награждаването художниците проведоха уъркшоп с русенски ученици, като децата имаха възможността да се запознаят с най-новите тенденции в техниките на изобразителното изкуство, свързани с триизмерните образи.

GiArtCrew е художествена група, която твори в сферата на триизмерното улично изкуство, оптичната илюзия, стенописите и стрийт арт. Групата е сформирана през 2014 г. в гр. Велико Търново, а в екипа й са Невена Лефтерова, Евгения Лефтерова и Нина Ковачева.

Невена Лефтерова е родена на 01.08.1989 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по изобразително изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Стенопис“, бакалавър при акад. проф. д-р О. Гочев през 2012 г. и магистър при доц. Б. Желев 2014 г. Редовен докторант от 2015 г. към катедра „Стенопис“, Факултет по изобразително изкуство, ВТУ. Основател на групата GiArtCrew, организатори на първия международен „3D Street Painting” фестивал във Велико Търново през 2017 г., по общинска програма „Изкуство и Култура – Велико Търново”. Участия по програма Еразъм с учебна и практическа цел в Испания, Сърбия, Кипър, Италия. Член на търновското представителство на СБХ от 2018 г.

Евгения Данаилова Лефтерова е родена на 20.12.1986 г. в гр. Велико Търново. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Графика“, магистър при доц. Христо Керин през 2010 г.

Нина Цветанова Ковачева е родена на 07.01.1981 г. в гр. Русе. Завършва Факултет по Изобразително Изкуство, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност „Живопис“, магистър (2005).

Художничките от Giartcrew, работят в сферата на портретна живопис и стенопис – тромп-льой, 3D улично изкуство, театрални декори и стрийт арт. Те участват в множество международни изложби, пленери и фестивали за улично изкуство в България, Сърбия, Франция, Холандия, Германия, Италия и др. От 2018 година са членове са на търновското представителство на Съюза на Българските Художници (СБХ).

Керим Мусанович е роден на 18.12.1991 г. в гр. Višegrad, Босна и Херцеговина. Завършва гимназия за приложни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“ през 2010 г. Завършва и Академията за изящни изкуства в Сараево, катедра „Живопис“ през 2015 г. Две години по-късно той получава и магистърска степен в Академията за изящни изкуства в Сараево в катедра „Живопис“. Керим живее и работи в Сараево. През 2012 година започва да се занимава с 3D улично изкуство като хоби, а днес това е основната му професия. Той е единственият активен художник в Босна и Херцеговина, който се занимава с триизмерно улично изкуство. През 2015 г. започва да изследва съвременни техники на изкуството като „цифрово изкуство“ (живопис), с които днес проектира нови идеи за нови картини. Разширява своя работен процес в областта на изкуството с 3D моделиране, с което днес активно се занимава и създава архитектурни интериорни дизайни, мебели и други. От 2016 година започва да работи като илюстратор-фрилансер за марката дрехи „TrueLove“ на американската модна индустрия. От тази година е член на Асоциацията на художниците Босна и Херцеговина. Участвал е във множество фестивали в Босна и Херцеговина, Хърватия, Германия, САЩ, Обединените арабски емирства, Дания, Холандия, като печели и множество награди.

виж всички >

Абонирайте се за нашия бюлетин

Банер - Интегрирана система за градски транспорт Банер - Реконструиране и рехабилитация на пешеходната зона Банер - Ремонт на пет общински учебни заведенияБанер - Наука и образование за интелигентен растеж

Преброяване 2021 година Съвет за електронни медии Областен информационен център Аз и градът

Българо-швейцарска програма за сътрудничество Програма енергийна ефективност Balanced European Conservation Approach Реки на времето

Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност Изграждане на социални жилища Innterreg Life

Life Организация за управление на дунавски туристически район Външни аварийни планове на предприятията с опасни производства Пиц Русе Пиц Русе

https://www.livechatalternative.com/